Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илона Нешкова: Проблемите в следродилната грижа у нас са системни

Снимка: БГНЕС

Недостатъчен контрол е причината за разменените бебета в АГ “Шейново“. Това е установила проверката на агенция “Медицински надзор“.

“Ще бъдат издадени указания за изпълнение на алгоритмите, за да не се допускат подобни грешки“, обяви по-рано директорът проф. Росен Коларов.

Заради този случай ще бъдат глобени и наказани административно началничката на неонатологичното отделение, главната и старшата сестра в болница “Шейново“.

Какво ще се промени с тези наказания за начина, по който гледаме на следродилната грижа у нас? Кои са проблемите в България, свързани с грижата за бебетата, които десетилетия чакат своето решение?

Темата коментира в “Нашият ден“ акушерката Илона Нешкова от акушерски кабинет “Зебра“:

“Като започнем от това какви наказания са наложени, можем да достигнем до заключението, че не е съвсем ясно какво би трябвало да се направи, за да престанат да се случват такива неочаквани неща. Виждаме, че са наказани лекари и акушерки, но проблемите всъщност са системни, върху които би трябвало да се фокусираме и да се опитаме да разрешаваме.

Това, което можем да кажем, като най-общи точки, ако говорим специално за следродилната грижа, е липсата на достатъчно акушерки и отказа на професионалните организации да обособят акушерките, като отделни специалисти по нискорискови бременности, раждане и след това да бъдат основните хора, които обгрижват жените и бебетата“, казва тя и допълва:

“В момента акушерките са изпълнители на манипулации след раждането. Нямат много време, за да показват на майките какво да правят с бебетата“.

Според нея много голям проблем у нас е кърменето - подготовката, помощта и подкрепата за него след раждането:

“Времето на акушерките наистина не стига за този вид обучение.

У нас много често децата биват взимани от майките, дори не спят в една и съща стая с тях в болницата. Връзката сякаш е прекъсната малко след самото раждане“.

“Един от най-големите проблеми е, че жените биват отделяни от бебетата си за повече или по-малко време. Тук вече зависи от практиката на отделните болници.

При всички положения това увеличава риска от обърквания“, казва още тя.

Извън България…

“Системната грижа там е така организирана, че родителите да бъдат подготвени още по време на бременността за това, което ги очаква след раждането.

Семействата трябва да са готови, че това е тяхна работа, а не да се страхуват и да го отлагат грижата за новороденото.

Там всичко е организирано около това да не се отделят бебетата от родителите“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25