Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Исус Христос Суперзвезда" със софийска премиера в НДК

Опера Пловдив представя за първи път на софийска сцена хитовия си спектакъл "Исус Христос Суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс.

На 28 януари на сцената на зала 1 в НДК можете да видите историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. 

Спектакълът е дело на талантливата режисьорка Веселка Кунчева. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. 

"Това, което виждам в тази рок опера, не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние, като съвременни творци, сме длъжни да видим", споделя Веселка Кунчева. Сценографията  на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция. За ролята на Исус е поканен рок певецът Николай Воденичаров-Никеца, срещу него като Юда се изправя Владимир Михайлов – известен артист и музикант, изпълняващ главната роля в нашумелия сериал "Братя" и главните роли в мюзикълите "Фантомът на операта”, "Клетниците” и "Мамма миа”.  Гласовитата Керана е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група "Ренегат”, в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. 

В спектакъла участват хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.  Диригент е Константин Добройков, хореографията е на Явор Кунчев.

Рок операта "Исус Христос Суперзвезда" се изпълнява на английски език със субтитри на български.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с режисьора на спектакъла Веселка Кунчева.

 Снимка – НДК
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47