Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OPTIMITAS – оптимистично към градската среда

| обновено на 23.01.23 в 08:46
Снимка: dobrich.bg

OPTIMISTAS e частна организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси. 

“Името OPTIMITAS дойде от една работа, която се казваше “без повече песимизъм“. Едно съвременно изкуство, което ни закова, когато го видяхме и решихме, че  посланието трябва да бъде обратното, трябва да бъде положително.

Много от нещата, които правим с OPTIMISTAS, ни подпомагат при процеси, свързани с развитие на градска среда. Правим допитване до граждани, създаваме дългосрочна визия за развитие на нашите градове и организираме международни анонимни и безпристрастни конкурси.

На база експертна оценка трябва да бъде взето оптималното решение, а впоследствие да можеш да попиташ гражданите, след като си сигурен, че всичките проекти, които си предложил, работят, така че да има някаква форма на модерация, да има експертност, но да има и възможност за привличане и по-широко приобщаване на хората, които ползват тази градска среда“, казва в ефира на “Нашият ден“ арх. Явор Панев и допълва:

“Всеки един проект има потенциал, въпросът е да бъде видян и представен по най-добрия възможен начин и да бъде оценен безпристрастно“.

“Навсякъде има проблеми със старите сгради. Как могат да бъдат осмислени и оживени старите сгради? Това може да стане, когато бизнесът и собствениците им разберат, че има смисъл да се инвестира в тяхното опазване. Опитваме се да провокираме социална динамика – фестивали, концерти или други дейности, които да привлекат трайно хора в тези зони. По този начин бизнесът би ги припознал и би искал да инвестира в опазването на недвижимото културно наследство. Така бихме могли да вдъхнем нов живот на старите зони в градовете, вкарвайки артисти в тях, майки с колички, които се разхождат в една безопасна градска среда“, казва още той. 

“Добрич беше тема на нашата работа в последната една година. Конкурсът беше доста тежък, съсредоточихме много енергия и капацитет, за да се случи, тъй като обхватът е много голям - целият център на Добрич. Това беше доста сложно като конструкция, като задание и като цялостно визия за конкурса. Надявам се, че се справихме добре, защото резултатът беше много положителен, успяхме да направим конкурса международен и да дадем възможност да се кандидатства за него от цял свят“, казва в ефира на “Нашият ден“ адв. Цвета Йоцова и допълва:

“В момента предоставяме възможност на гражданите да подходят сами към конкретния проект, който ще бъде реализиран. Идеята на цялата конструкция на конкурса беше журито да бъде експертно и независимо. 

След обществено обсъждане и диалог с гражданите, проектите се представиха миналата седмица пред общински съвети, има и изложба в Добрич, която представя всякакви проекти, които са участвали в конкурса. В ръцете на журито е да изберат конкретния за реализация“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: optimistas.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата в дигиталния свят – рискове и ползи

"Рисковете в дигиталния свят са същите като в реалния живот. – казва детският психолог и психотерапевт Доника Боримечкова – Възрастните обаче имаме един по-съзрял психичен апарат и по-ясни ориентири. В дигиталната реалност нямаме възможност да придружаваме децата и рисковете за тях са малко по-изострени. Фокусът е върху съдържанието, което може..

публикувано на 10.09.24 в 14:45

Забрана на мобилните телефони в училище: Полезна мярка или безсмислено правило?

В поредния предизборен период и няколко дни до началото на учебната година отвсякъде изникват предложения за забрани. Предлага се да бъдат забранени рекламите на хазарт сред малолетните, въпреки че те вече са забранени. Предлага се забрана за консумиране на енергийни напитки от подрастващите – сякаш за първи път става ясно, че съществува ограничение..

публикувано на 10.09.24 в 13:06

Едно явление в българската стартъп екосистема

Как двама български предприемачи възраждат стара технология, ползвана в далечното минало от северноамериканските индианци за палене на бездимен огън? Гост в "Нашият ден" е Живко Стефанов , предприемач, иноватор, представител на българската стартъп екосистема, чийто бизнес, адресиран към подобряване качеството на атмосферния въздух, днес се..

публикувано на 10.09.24 в 12:10
Радослав Ризов

Радослав Ризов: Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни

Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове – разговор в "Нашият ден" с Радослав Ризов , главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа. Уникална..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

КФН информира младите относно небанковия финансов сектор

Стартира 22-то издание на образователната програма на Комисията за финансов надзор , която информира гимназисти относно небанковия финансов сектор . Анка Костова , директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН  разказва в "Нашият ден" за обучението, целящо да повиши финансовата грамотност на младите хора.   Младите визионери и..

публикувано на 10.09.24 в 10:09