Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радина Велчева: Радиото има своето бъдеще

Радина Велчева , фондация „Искам бебе“
Снимка: Ани Петрова

Днес Българското национално радио (БНР) отбелязва 88 години от създаването си. На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредба-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост.

По традиция БНР ще отбележи рождения си ден с тържествена церемония по връчване на годишните награди на общественото радио и на Голямата награда "Сирак Скитник".

Голямата награда на Българското национално радио "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година. Тя носи името на първия главен ръководител на радиото – тогава радио София, Панайот Христов с артистичен псевдоним Сирак Скитник – талантлив художник, поет, критик и общественик. През 2023 година се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта му.

Освен голямата награда "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР като обществена медия, ще бъдат връчени и годишните награди за радиожурналистика за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР през 2022 година, и за радиопредаване/радиопроект/мултимедиен проект/музикален проект на БНР – колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през 2022 година.

Радина Велчева е един от членовете на Обществения съвет на БНР. В задълженията на Обществения съвет е именно да гласуват и изберат носителите на голямата награда на БНР – “Сирак скитник“, учредена през 2001 г., както и на другите награди, които се връчват по традиция именно на този ден. Велчева е и създател на фондация "Искам бебе". 

“Радиото има своето бъдеще. Няма как да изчезне този дух и тази магия. Като хора, живеещи в ХХI в. усещаме нуждата от дигитализация. Тя не е само в радиото, тя е във всяко едно нещо, с което се захванем в обществен план“, казва в ефира на “Нашият ден“ Радина Велчева и подчертава:

"Балансът между хората, които са в радиото, туптящото сърце на радиото, и дигитализацията, винаги ще съществува. Няма как едното да измести другото."

“Радиото е много дълбоко, заложено в моите гени. Бях на 16 години, когато с Нина Парашкевова участвах в предаването “Юноша“ и от далечния град Добрич пътувахме към Националното радио. Правеше ми впечатление, че можем да говорим изключително свободно по всички онези теми, които тогава са ни вълнували“, разказва тя.

“През 1993 г. бях едни от авторите и водещи на студентското радио в програма “Христо Ботев“. Това беше част от моя и житейски, и професионален път. Тогава придобих неща, които формираха качества в моя характер. Това е дисциплината на първо място. На второ място е честността и на трето справедливостта“, казва още тя и посочва:

“Ако успееш да влезеш дълбоко в дебрите на радиото и да вземеш най-доброто, което ти предлага, може да ти подава ръка във всяка една стъпка в житейски план."

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05