Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеонаблюдението носи повече вреди, отколкото ползи

Доц. Стойчо Стойчев: Референдумът работи за предизборната кампания на ИТН, както и да се пакетира

Гласуването и с бюлетини ще увеличи избирателната активност

Слави Трифонов
Снимка: Facebook /ИТН

“Както и да пакетират ИТН референдума, който предлагат, очевидно неговият смисъл е да работи за предизборната кампания на ИТН, а не толкова за постигане на заявените цели, тъй като се обявява точно в този момент“.

Това каза в интервю за БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

“При ИТН ерозията в подкрепящите ги избиратели е значителна, те не успяха да влязат в парламента на последните парламентарни избори. Всяка такава инициатива цели да ги съживи електорално, като вземе назаем и малко от популярността на самия президент“, казва още той и посочва:

“Независимо от вчерашното изявление, че президентът няма нищо общо с подготвения референдум, лобирането за президентска република в условията на предизборна кампания, няма как да не прави релации с президента, което пък от ИТН като цяло целят през последните години“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Стойчо Стойчев.

Според него при самото конституиране на Народното събрание е било ясно, че то не е в състояние да излъчи мнозинство:

На подобен фрагментиран парламент не му е и работа, без ясно мнозинство в него, да върши каквото и да било, да не говорим за съдебна реформа или реформа в някоя друга от важните системи на страната.

Всички политически партии в парламента бяха наясно, че предсрочни избори ще има. Бяха наясно с това още към 7-8 октомври, след като бяха обявени окончателните резултати по парламентарни групи и беше ясно, че ИТН не влиза в парламента и няма как да се формира устойчиво мнозинство на базата на трайна коалиция“, посочва още той.

Промените в Изборния кодекс

“На практика това е връщане в избирателната система от началото на 2021 г. Не е толкова промяна, колкото премахване на една промяна, която също беше направена посред нощ и на коляно в един от предишните безплодни парламенти“, коментира той в ефира на “Нашият ден“.

Според доц. Стойчев “връщането на възможността да се гласува с бюлетина ще доведе до увеличаване на избирателната активност“:

“Не виждам основание да се твърди, че ниската избирателна активност се дължи на апатия, по-скоро ниската избирателна активност през последните два избора се дължеше на изцяло машинното гласуване.

Предполагам, че новите 400-500 хил. души, които ще се върнат към урните, ще променят малко или много баланса на силите в следващото Народно събрание и това няма да е в полза на т.нар. “машинни партии“.

Смятам, че в следващия парламент ще има променен баланс на силите и ще излезем от тази мъртва точка на неспособност да се състави работещо мнозинство. Какво ще бъде новото мнозинство и какъв ще бъде неговият състав, до голяма степен ще зависи от това дали малки партии ще успеят да влязат, да минат бариерата от 4%“.

Спорен него видеонаблюдението “носи повече вреди, отколкото ползи“:

“В момента се водят абсолютно основателни дебати, че ако това видеонаблюдение е общодостъпно, търговците на вот ще могат по-добре да контролират кой е отишъл и кой не е отишъл да гласува. И ще могат да плашат избирателите, че ще ги наблюдават чрез камерите как гласуват.

От друга страна, даваме си сметка, че при 12 000 секции винаги ще излезе някакво видео с някой, който нещо прави, което после ще се разпространява медийно, за да се дискредитира изборния резултат. Дори е възможно да се инсценира и предварително да се заснемат такива видеа, защото е много лесно в една класна стая да снимаме произволни хора и да кажем след изборите, че това са секции, в които се случват манипулации“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47