Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Франц Шуберт – проникновеният мелодик

На 31 януари 1797 г. в Химелпфортгрунд, тогава предградие на Виена, в семейството на Мария Елизабет Виец и енорийския учител и директор на училището в Лихтентал Теодор Шуберт се ражда Франц Петер Шуберт, познат днес като австрийския ранен романтик и, може би, последен представител на класицизма. Въпреки че остава сравнително непознат за широката музикална общественост на своето време, той бива преоткрит чрез творчеството си от следващите генерации композитори, изпълнители и теоретици, които, вдъхновени от музиката му, активно я популяризират чрез своите интерпретации, изследвания и издания, за да може тя днес да се радва на заслужено признание и внимание.

За своя кратък живот, продължил едва 31 години, Франц Шуберт създава колосално по обем творчество, съизмеримо по количество и дори в известна степен надвишаващо това на гениалния му предшественик Волфганг Амадеус Моцарт: над 630 вокални опуси в жанра на светската и сакрална музика, инструментални солови и камерни творби, музикално-сценични и симфонични произведения.

В изданието си на 31 януари, вторник, от 19.30 ч. предаването "Студио музика" е посветено на музиката на гениалния австрийски романтик Франц Шуберт в деня на неговото рождение. Своите наблюдения върху различните аспекти на творчеството му в предаването споделят мецосопраното Десислава Христова, пианистката д-р Анжела Тошева и диригентът д-р Иван Стоянов, а неповторимата музика на Шуберт ще звучи в изпълненията на Мария Калас, Джеси Норман, хор „Арнолд Шьонберг“ с диригент Ервин Ортнер, хор и Камерен оркестър на Лозана под диригентството на Мишел Корбоз, Алфред Брендел, Андраш Шиф, Анжела Тошева, Мстислав Ростропович, Бенджамин Бритън и Берлинската филхармония под палката на двама от най-бележитите диригенти на нашето време: Карл Бьом и Херберт фон Караян.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25