Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблясъците на скалпела

Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела.

В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от градуса на напрежение, когато попаднем в хирургична клиника. Различните диагнози, които нямат алтернативно лечение, са обект на диалога, но и модерните хирургични практики, които позволяват щадяща или органосъхраняваща операция, благоприятно и бързо възстановяване.

Д-р Дарданов поставя акценти върху анамнезата и диагнозите, които налагат радикално лечение, върху откритата, лапароскопската (миниинвазивната), еднодневната и роботизираната хирургия, анализира и възстановяването на организма след упойка и отворена операция.

В Световния ден за борба с рака открояваме лечението на онкологичните заболявания – както оперативните методи, така и последващата терапия с включване на лъчелечение и химиотерапия.

Една от темите, върху които д-р Дарданов работи и изучава като теория и практика, е превенцията на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Това също се разисква в студиото, както и задължителните изследвания и превантивни процедури, които трябва да следваме, дори и когато не боли.

Новини, акценти от седмицата и анализи са част от седмичното здравно издание на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши..

публикувано на 15.07.24 в 10:00

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50