Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биодинамично земеделие – какво знаем и какво не знаем?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Биодинамичното земеделие не е нова практика, а доста стар метод, който се базира на седем основни принципа. Агрономът Мими Найденова обяснява в ефира на “Нашият ден“ кои са те: 

“То се базира на духовната наука антропософия, която е формулирана от Рудолф Щайнер. Основните принципи на този тип земеделие се дават от Щайнер по време на неговия лекционен курс през 1924 г. В рамките на осем лекции, той формулира основите на биодинамичния модел. 

Биодинамичната ферма функционира като един самостоятелен и уникален организъм. Тя има своите съставни части. Това е система, която има своите елементи. Това е почвата и територията, на която е разположена. Това е почвата с целия живот в нея, защото тя е живо същество.

Целият растителен свят, който се намира на тази територия, всички животни – култивирани и диви. И на последно място са хората, които се грижат за тази ферма, които участват в нейната работа и тези, които потребяват нейните продукти.

Всичко това представлява един организъм, който съществува свързано. Никоя от тези части не съществува сама за себе си, а те взаимно се подпомагат, взаимодействат си и съществуват като единно цяло“, казва в “Нашият ден“ Найденова и допълва:

“Целият живот на този организъм се подчинява на седем основни принципа. Първият от тях е, че живата почва е ключът към успешната дейност на селскостопанската работа. Трябва да се стремим да имаме жива почва, върху която можем да произведем и живи растения.

Това означава, че всичките ни механизирани действия трябва да се стремят да запазват естествената структура на почвата и даже там, където тя е нарушена поради някаква причини да я възстановят. В никакъв случай не се използват химически торове за обогатяване на почвата. Средствата за торене са само с органичен произход.

Вторият принцип е да получим растителни продукти, които са чисти от ГМО и от химически пестициди. В нашето растениевъдство не се допуска използването на сортове, които имат генно модифициран произход.

Трети основен принцип е хуманното отношение към животните. Те са една много важна част от биодинамичната ферма, ние се стремим да храним нашите животни с храни, произведени във фермата. Не се допуска никакво осакатяване с цел улесняване на отглеждането. Прилага се и пасищно отглеждане, където е възможно.

Четвъртият принцип е запазване на биоразнообразието. В биодинамичната ферма е задължително – 10% от територията на фермата да бъдат площи с диворастящи растения и диви животни“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Съединение – 139 години по-късно

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия в "Нашият ден" отправяме поглед към град Съединение . За днешната празнична програма разказва кметът на града Георги Руменов . По думите на Руменов настроението в град Съединение е приповдигнато, а жителите имат самочувствието, че са част от честването на великия акт от..

публикувано на 06.09.24 в 09:50

Пловдив празнува в Деня на Съединението

В деня, в който отбелязваме 139 години от Съединението, Пловдив празнува . "Нашият ден" разкрива картина от града, наричан "столица на Съединението" – разказват в "Нашият ден" репортерът Зои Каргиотаки,  Георги Шопов , учител по история във Френската езикова гимназия в града и Стоян Иванов , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив...

публикувано на 06.09.24 в 09:25

Черешови дневници

Борислав Бориславов е един от производителите на череши в кюстендилския край. Завърнал се от чужбина с желание да произвежда в България, най-естественото за него е да направи черешови и сливови градини. Реколтата тази година бе особено богата и голяма част от плодовете бяха оставени по дърветата. Освен за своята дейност и за кюстендилския край,..

публикувано на 06.09.24 в 09:19
Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков

Съединението тогава и eдинението днес

" С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко..

публикувано на 06.09.24 в 08:28

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия

  "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."  За завета на Съединението и неговата интерпретация 139 години по-късно в "Нашият ден" говорят историците доц. Алека Стрезова, д-р Александър Стоянов, проф. Даниел Вачков и доц. Милен Михов. Доц. Стрезова разказва предисторията на Съединението, в чиято основа стои..

публикувано на 06.09.24 в 08:25