Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков

Зъболекарите искат отсрочка за включването им в електронната системата

Снимка: Личен архив

Зъболекарите искат отсрочка за включването им в електронната системата. Лекарите по дентална медицина не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор между НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Това стана ясно през изминалите дни.

"Проблемът е от години наред, защото с редовни правителства сега и със служебното правителство ние говорим за въвеждане на Националната здравноинформационна система в денталната медицина. През 2022 г. се работеше предимно с колегите лекари и колегите фармацевти, но най-вече с т.нар. "електронна рецепта"."

Това заяви в интервю за БНР д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Председателят на съсловната организация посочва, че след проведени няколко срещи с представители на ИА "Информационно обслужване" няма никакъв напредък за изработването на софтуера за включването на денталната медицина към системата.  

Благодарение на спешната намеса на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и зам.-министър Златанов едва на 13 януари тази година нещата потръгнаха.

"Проблемът, първо, се корени в организацията за създаването на този електронен продукт, защото ние изрично подчертаваме, че такъв продукт се създава, като Българският зъболекарски съюз участва във всеки един етап от разработката му, за да не се създаде недоносче“, твърди д-р Шарков. 

Той припомня, че при създаването на Здравноосигурителната каса австралийска класификационна система беше доста популярна и доста хора, бяха командировани до Мелбърн, Сидни и Камбера. Тези хора много "обикнаха австралийската система", която обаче след години се оказа неприложима, защото, на първо място, тя не съответства на международната класификация на болестите. Как тази система ще се отрази, когато говорим за европейско електронно досие на пациента?

"Най-притеснителното в момента е въвеждането на кодовата система, съгласно задължителното здравно осигуряване, уредена с член 66 от Закона за здравното осигуряване. На второ място, трябва да се запази амбулаторният лист на НЗОК във вида, в който съществува сега, защото той е изключително адекватен и приложим. По време на разработката на тази Национална здравноинформационна система да се вземат предвид всички особености на денталната медицина, защото са безкрайно много и не може автоматично да бъде приложен програмен продукт, който е създаден за лекарите. В допълнение ние отичаме дейности, защото няма единна българска класификационна система", допълва д-р Шарков. 

Чуйте целия разговор с д-р Николай Шарков в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10