Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава изразът "да си набавим валидация"?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Често несъзнателно правим или не правим неща, казваме или премълчаваме други с едничката цел – да си набавим валидация, да се почувстваме важни.

Изразът “набавям си валидация“ е на Цвети, или Флора Стратиева, журналист в БНТ и влогър.

Тя разказва забавна случка от своите тийнейджърски години, чиито последствия, оставени като снимков материал в социалните медии, я застигат сега, години по-късно.

“Моите родители никога не са били бедни, но не са били и с извънредни възможности – попаднах на среда с доста по-богати деца на около 13-14 г. Това са формиращи години, в които е много важно общественото одобрение на съучениците ти в групата. Исках да се впиша по малко по-нестандартен начин, виждайки, че моите съученици имаха доста по-висок стандарт от мен – ходеха с маркови дрехи, постоянно се снимаха с торбички след пазар“, разказва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

Аз нямаше как да си купя обувки за 2000 лева, затова си измислих план. Първоначално си мислех, че, като си купувам неща, които не са оригинални, ще мога да отбия номера, но не ми се получи и ме разкриха много бързо. Сложно е, когато си на тези години и не си формиран като характер и индивид да тръгнеш да си казваш, че си стойностен човек и без такива притежания. Това се осъзнава на един по-късен етап.

В този момент реших, че най-доброто решение е да вляза в сайтове за продажба, като Базар.бг и подобни на него. Един ден си разглеждах обяви на маркови неща, но ми хрумна следното нещо – виждам, че на снимката на едната чанта отзад има торбичка и кутия, които идват със самата покупка. Писах на човека дали мога да купя само торбичката и кутията – за пет лева ми продаде торбичката, а за десет кутията.

В един момент започнах да продавам самите торбички. Стана нещо като бизнес модел и си осигурявах по 30-40 лева на седмица“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пустинен блус

Истинските фенове вече знаят новината, но сега да я разгърна, както си му редът – пионерите на пустинния блус "Тинариуен" , сред най-влиятелните колективи от туарегски музиканти, заедно с другите три "Т"-а - "Тамикрест", "Тартит" и "Теракафт", идват за първия си концерт в България. Афро от извора ни очаква в зала 3 на НДК тази сряда, 11 септември ...

публикувано на 09.09.24 в 16:48

Архивите говорят 80 години по-късно

Архивите отново оживяват в "Terra Култура", за да се завърнем към 9 септември 1944 г. със запис, съхранен в Златния фонд на БНР. Слушаме обръщение на министъра на финансите проф. Петко Стоянов, излъчено по държавното радио в 20:30 ч. на 12 септември 1944 г. Записът е запазил всички следи и драскотини на времето. В него стават ясни..

публикувано на 09.09.24 в 11:24

Как се преподава "трудната" история?

Държавна агенция архиви откри новия уебсайт "Съветската окупация в България, 1944 – 1947 г." , който е част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят". За първи път публично е споделен пълният списък на жертвите на Червената армия в България от посочения период. Дигитализирани са множество архивни документи и изображения, които говорят..

публикувано на 09.09.24 в 10:16

Hey People! обръща внимание на професионалните стереотипи

Много момчета са чували, че не е мъжко да се занимават с танц. Момичетата, от друга страна, не са насърчавани да станат инженери например. Все още съществуват стереотипи, свързани с пола и кариерното развитие.  В "Нашият ден" Рая Цветкова разказва за младежкия проект Hey People!, който обръща внимание на стереотипните разделения на професиите ...

публикувано на 09.09.24 в 09:29
Десислава и Петър Петрови

Гълъбински зеленчуци

Десислава и Петър Петрови от ямболското село Гълъбинци напускат Ямбол преди няколко години с желание да произвеждат чиста храна за децата и себе си, и да създадат общност и живот в селото. Освен вездесъщата тученица, в градините и парниците им расте цяла палитра от различни сортове домати, краставици, манголд, кейл и какво ли не друго. Как стигат до..

публикувано на 08.09.24 в 09:05