Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българин, преподавател в Китай, колекционира тропически острови

Д-р Димитър Владиков е адвокат по инвестиционно право, професор по бизнес английски, автор на 8 книги във всички жанрове – от разкази, през учебници до роман. Но в "Покана за пътуване" гостува, като създател на пътеписи и по-специално, заради книгата си "Райските острови" – на български и на английски.

Дими живее почти от десетилетие в Китай и поради пандемията не се бе връщал четири години. В четивото си той разказва за посетените от него екзотични кътчета през дългото принудително изгнание. В "Покана за пътуване" кръстосваме с г-н Владиков от Хаваите до Виетнам и от Тайланд до Филипините и Япония.
Той е професор в китайския град Ханджоу (столица на провинция Дзъджиян), но през дългите ваканции, авантюристът хваща самолета към непознати места.


Освен юрист, преподавател и основател на българското училище в Шанхай, гостът ми Димитър Владиков е шесткратен шампион на България по таекуондо, треньор по кикбокс на китайци, а напоследък и увлечен по тайландското бойно изкуство муай тай. Със същата вещина обаче ползва и клавиатурата като писател.

Професор Дими, както китайските му студенти наричат Димитър Владиков, издава последната си книга с пътеписи на български и английски, за да я подари за рождения ден на своята майка. Той съзнава, че ако беше направо на китайски, тиражът ѝ щеше да е чутовен. В замяна на това предишните му разкази са написани директно на английски, имат си американски агент и издател и се продават в световна платформа.


Авторът им е гражданин на Благоевград с временно местожителство в Китай. Като отявлен любител на тропически гледки, плажове и коктейли, той ни разказва за описаните от него райски острови, които е успял да обиколи в рамките на ваканцията си като университетски преподавател. На онези, където е останало сърцето му, е имал случай и да се върне. Това определено ще се случи и с Тайланд, където е имал късмета да храни с биберон бебе-тигърче.