Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Замъкът на херцога Синята брада" от Залцбург

Аушрине Стундите (Юдит) и Мика Карес (Херцог Синята брада)
Снимка: SF/Monika Knight House

В оперната вечер ви предлагаме музика на ХХ век от спектакъл, състоял се на 26 юли 2022 г. в рамките на програмата на Залцбургския фестивал. Под диригентството на атрактивния музикант Теодор Курентзис в първата част звучи операта "Замъкът на херцога Синята брада" от Бела Барток, а във втората - операта-оратория "Комедия за края на времето" от Карл Орф.

Операта на Барток се развива се в едно действие с продължителност около час и две действащи лица – Синята брада и съпругата му Юдит, а стилът е много близък до символизма. Създадена е през 1911 г., тогава композиторът е на 30 години, по-късно е редактирана неколкократно и едва на 24 май 1918 г. е поставена за пръв път в Кралската опера в Будапеща под диригентството на италианеца Еджисто Танго. След премиерата самият Барток отбелязва: "След успеха на операта ми, отношението на унгарската публика към моята музика се промени рязко".

Либретото е на младия унгарски поет, драматург и режисьор Бела Балаж (1884-1949) по трагедията "Ариана и Синята брада" на Морис Метерлинк, приказката "Синята брада" от Шарл Перо и унгарски баладични мотиви. Балаж пише поемата си през 1910 г. и я посвещава на двамата си приятели Бела Барток и Золтан Кодай. Барток от своя страна харесва преди всичко поетичността и силната драматичност.

Изпълнителски състав:
• Херцог Синята брада – Мика Карес (бас)
• Юдит – Аушрине Стундите (сопран)
• Предишните жени на херцога – без пеене
Детски хор на Залцбургския фестивал и театър с ръководител Волфганг Гьотц
Хор "musicAeterna" с ръководител Витали Полонски
Залцбургски Бахов хор с ръководител Бенджамин Хартман
Младежки оркестър "Густав Малер"
Диригент – Теодор Курентзис

Хор
Втората творба е операта-оратория "Комедия за края на времето" (De temporum fine comoedia) от Карл Орф. Това е неговата последна голяма творба, в нея има и дълбок личен елемент. Либретото е съставено от самия Орф в продължение на десет години (1960-1970), композирането е в рамките на две години – 1969-1971. Операта-оратория е представена за пръв път на фестивала в Залцбург през 1973 г. под диригентстовто на Херберт фон Караян и режисурата на Август Евердинг, впоследствие претърпява редакции през 1979 и 1981 гг. Орф създава пиеса-мистерия, която обобщава възгледа му за края на времето, пее се на старогръцки, латински и в немския превод на Волфганг Шадевалдт. Съдържа три части: 1. Сибилите, 2. Анахоретите (отшелниците) и 3. Dies illa.

Изпълнителски състав:
• Надежда Павлова – сопран
• Хелена Раскер – контраалт
• Юргита Адамоните – мецосопран
• Таксиархула Канати – мецосопран
• Геро Нивелщайн – бас
• Кристиан Райнер – тенор
• Ирини Циракидис – мецосопран
Детски хор на Залцбургския фестивал и театър с ръководител Волфганг Гьотц
Хор "musicAeterna" с ръководител Витали Полонски
Залцбургски Бахов хор с ръководител Бенджамин Хартман
Младежки оркестър "Густав Малер"
Диригент – Теодор Курентзис

Снимки: SF/Monika Knight House
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55