Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Замъкът на херцога Синята брада" от Залцбург

Аушрине Стундите (Юдит) и Мика Карес (Херцог Синята брада)
Снимка: SF/Monika Knight House

В оперната вечер ви предлагаме музика на ХХ век от спектакъл, състоял се на 26 юли 2022 г. в рамките на програмата на Залцбургския фестивал. Под диригентството на атрактивния музикант Теодор Курентзис в първата част звучи операта "Замъкът на херцога Синята брада" от Бела Барток, а във втората - операта-оратория "Комедия за края на времето" от Карл Орф.

Операта на Барток се развива се в едно действие с продължителност около час и две действащи лица – Синята брада и съпругата му Юдит, а стилът е много близък до символизма. Създадена е през 1911 г., тогава композиторът е на 30 години, по-късно е редактирана неколкократно и едва на 24 май 1918 г. е поставена за пръв път в Кралската опера в Будапеща под диригентството на италианеца Еджисто Танго. След премиерата самият Барток отбелязва: "След успеха на операта ми, отношението на унгарската публика към моята музика се промени рязко".

Либретото е на младия унгарски поет, драматург и режисьор Бела Балаж (1884-1949) по трагедията "Ариана и Синята брада" на Морис Метерлинк, приказката "Синята брада" от Шарл Перо и унгарски баладични мотиви. Балаж пише поемата си през 1910 г. и я посвещава на двамата си приятели Бела Барток и Золтан Кодай. Барток от своя страна харесва преди всичко поетичността и силната драматичност.

Изпълнителски състав:
• Херцог Синята брада – Мика Карес (бас)
• Юдит – Аушрине Стундите (сопран)
• Предишните жени на херцога – без пеене
Детски хор на Залцбургския фестивал и театър с ръководител Волфганг Гьотц
Хор "musicAeterna" с ръководител Витали Полонски
Залцбургски Бахов хор с ръководител Бенджамин Хартман
Младежки оркестър "Густав Малер"
Диригент – Теодор Курентзис

Хор
Втората творба е операта-оратория "Комедия за края на времето" (De temporum fine comoedia) от Карл Орф. Това е неговата последна голяма творба, в нея има и дълбок личен елемент. Либретото е съставено от самия Орф в продължение на десет години (1960-1970), композирането е в рамките на две години – 1969-1971. Операта-оратория е представена за пръв път на фестивала в Залцбург през 1973 г. под диригентстовто на Херберт фон Караян и режисурата на Август Евердинг, впоследствие претърпява редакции през 1979 и 1981 гг. Орф създава пиеса-мистерия, която обобщава възгледа му за края на времето, пее се на старогръцки, латински и в немския превод на Волфганг Шадевалдт. Съдържа три части: 1. Сибилите, 2. Анахоретите (отшелниците) и 3. Dies illa.

Изпълнителски състав:
• Надежда Павлова – сопран
• Хелена Раскер – контраалт
• Юргита Адамоните – мецосопран
• Таксиархула Канати – мецосопран
• Геро Нивелщайн – бас
• Кристиан Райнер – тенор
• Ирини Циракидис – мецосопран
Детски хор на Залцбургския фестивал и театър с ръководител Волфганг Гьотц
Хор "musicAeterna" с ръководител Витали Полонски
Залцбургски Бахов хор с ръководител Бенджамин Хартман
Младежки оркестър "Густав Малер"
Диригент – Теодор Курентзис

Снимки: SF/Monika Knight House
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберто Фонсека

Макондо от Бразилия до Швеция

"Джаз+Дуенде" на  27 ноември  започва с един от кубинските ни "кръстници", Роберто Фонсека и поредния му албум – "Голямото забавление". За да е още по-голямо, редуваме студийни записи с представянето му на живо в поредицата на АРТЕ "Летящите концерти".  Живеещата между Франция и Испания кубинска челистка и вокалистка Ана-Карла Маса отново ни кани на..

публикувано на 26.11.23 в 12:00
EYOT @ Wrong Fest 2019 (Панчево)

Ню джаз квартетът EYOT чества 15 години с концерт в София

Ето, че неусетно изминаха 5 години от последното гостуване на EYOT в България (това беше на общия 10-и рожден ден на групата и на "Аларма Пънк Джаз" през ноември 2018г.)… Междувременно през лятото на 2019г. квартетът изнесе и един по-специален концерт за нашенска публика в двора на Народния музей в Панчево (Сърбия, Войводина) в рамките на..

публикувано на 23.11.23 в 17:05
Стейси Кент

Easy Leaving

"Джаз+" на 2 2 ноември  продължава да ви запознава с португалския фадо-джаз композитор и китарист Жулио Ресенде, вече след излизането на албума му за независимото немско издателство АСТ, от който слушаме 4 авторски композиции, свързани с африканските му предци. Премиерно звучи и пилотният сингъл "Под небето на Париж" на излезлия преди десет дни..

публикувано на 22.11.23 в 10:50

Емилия Барановска и многозвучният глас на виолончелото

Тя отдава всичките си творчески сили на своя любим инструмент виолончелото. Повече от половин столетие живее и работи в Париж, но с активната си артистична натура и концертна дейност на най-престижните сцени тя смело може да се нарече "Гражданин на света" Нейното име е Емилия Барановска. Започнала заниманията си по музика с пиано на 4-годишна..

публикувано на 20.11.23 в 08:37
Юджа Уанг и Тармо Пелтокоски

Бляскава солистка и впечатляващ млад диригент в изява на Ротердамската филхармония в Белгия

На 2 ноември в Двореца на изящните изкуства Bozar в Брюксел гостува реномираната Ротердамска филхармония, която под палката на младия финландец Тармо Пелтокоски изпълни творби на Бела Барток и Рихард Щраус. В същия ден Белгия бе връхлетяна от ураганната буря Киърън с множество проблеми в обществения транспорт. Въпреки лошото време, за моя голяма..

публикувано на 19.11.23 в 11:55