Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Две хубави очи..." – поезия, с намигване към офталмологията

Проф. Ива Петкова
Снимка: Кирил Чобанов

Винаги търсим подходящите метафори в минутите за здраве. Макар че говорим по-често за болести или точно поради това. Всеизвестно е, че ако страховете ни от определени диагнози бъдат преодолени, то и лечението им ще бъде по-ефективно.

Темата за очите винаги е отключвала особена емоционалност – най-малкото заради стотиците изящни слова и стихове, посветени на най-сетивния човешки орган. Който, за жалост, също не е пощаден от болести. Дискусионната и деликатна тема разисквахме с проф. Ива Петкова, водещ хирург и специалист по очни болести.

Кои акценти поставихме на вниманието на активната слушателска аудитория: зрителни нарушения в детска и напреднала възраст, болестите на окото и редките аномалии (хламидии, херпес, меланом). Профилактика на очния нерв и очното дъно, лечение на катаракта, новите диагнози в офталмологията?

Проф. Петкова отдели специално внимание на няколко проблема, поставени от слушателите. Първият от тях засегна последиците от очния травматизъм, а в ефир прозвучаха и съвети за лечението на т.нар. "суха" и "мокра" макулна дегенерация. Информация получихме и за актуалните цени на капки за очи, лещи и консумативи, необходими при операция на катаракта.

В наситения с въпроси и информация час "За здравето" най-важното послание бе: "Ходете на лекар, прегледайте се при специалист, а не си поставяйте сами диагноза и терапия…"

Новини, коментар за нерегламентирани реклами на лекарства и хранителни добавки, обзор на здравни събития от седмицата допълниха общото звучене на седмичното издание на програма "Христо Ботев".