Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионално средно образование – защо са нужни промени?

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Предстои да бъдат направени промени в Закона за професионалното образование, във връзка с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Част от утвърдените вече концептуални предложения за промени са насочени към валидиране на професионални знания, умения и компетенции, входящо и изходящо образователно и квалификационно равнище за придобиване на професионална квалификация за лица, навършили 16 години, намаляване броя на рамковите програми, изменения в държавните образователни стандарти, въвеждане на система за проследяване на реализацията на завършилите професионално образование и обучение.

Подготвя се и актуализация на списъците със защитени специалности и на списъците с недостиг на специалисти по професии на всеки три години, както и оптимизиране на критериите за определянето им.

Пламен Панчев, изпълнителен директор на “Тракия икономическа зона“, обясни в “Нашият ден“ какво налагат исканите промени:

“Хората от моето поколение получавахме образование, с което добивахме професия, в момента това не е така, днешните потребности са различни“, казва той.

Според него бизнесът има нужда от същото, но това касае всички видове бизнес:

“Сякаш най-големият глад е към средните специалисти, които някогашните професионални училища произвеждаха. Когато отиваха в производството, те имаха сериозни познания и много лесно намираха своята реализация."

По думите му тези училища съществуват и в момента, но това са едни непривлекателни училища. “Ние искаме да променим това, да ги направим привлекателни за младите хора. Да убедим родителите, че добивайки професионални умения, техните деца ще имат добра реализация“, казва той.

Панчев подчертава още, че сега, когато имаме съвременна индустрия и има нуждата от тези кадри, трябва да намерим адекватното решение в областта на образованието.

“Имаме млади хора, които завършват средно образование, без да получат професия, опитват някаква реализация, ако тя е успешна, е добре, но немалко от тях, благодарение на липсата на квалификация, не могат да намерят реализация и след години лутане отново стигат до производствените предприятия, когато тепърва трябва да добият тази квалификация. Получава се загуба от няколко години“, коментира Панчев.

Състоянието на някои от тези училища обаче не предразполагат да се увеличи приемът там. Според него е необходимо да се подобри материалната им база, а едно от решенията е в решаване на въпроса с общежитията, за да може процесът да е непрекъсваем

В интервю за БНР той сподели, че в момента се подготвя среща между бизнеса и Министерство на образованието, което подготвя промените. Той се надява на тази среща бизнесът много ясно да каже предложенията, които има и които иска да намерят място в закона.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35