Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След опустошителното земетресение в Турция – история за добро и спасение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разруха и бетон, студ и мраз, плач и отчаяние, но… и усмивки, ръкопляскане и надежда. Повече от седмица след опустошението силата на духа е изведена на преден план. Стоицизъм проявяват хиляди доброволци от целия свят, които неуморно работят, за да изпълнят своя човешки дълг да помогнат и спасят живот.

Такава една история за силата на човека разказва журналистът от BBC Нафисех Кохнавард.

„Мерве! Ирем!“, крещи спасителят Мустафа Йозтюрк. На всички е наредено да пазят пълно мълчание. Екипът издирва две сестри, за които други оцелели казват, че са останали под купчините развалини. 24-годишната Мерве и сестра й Ирем на 19, са блокирани под техния пететажен жилищен блок в Антакия, Турция.

Със специални устройства екипът се ослушва за всеки отговор. Всички са в очакване. И тогава, пробив.

„Дайте ни пет минути. Ще излезете.“ Мустафа знае, че това ще отнеме часове, но казва на екипа си: „Ако загубят надеждата си, може да не оцелеят." За тях тези няколко дни са като месеци.

Чуват как Мерве и Ирем започват да се шегуват и да се смеят заедно. Широка усмивка се изписва на лицето на Мустафа, който казва - „Ако имаха място, вероятно щяха и да затанцуват“.

Спасителите започват трескаво да копаят и да изхвърлят отломките с голи ръце. Дълбаят тунел в бетона. Едно грешно движение може да е пагубно.

Няколко часа по-късно земята внезапно се разтриса под краката им. Това е силен вторичен трус. В полунощ копаенето е подновено. Екипът не е спал от дни. Към 05:00 часа тунелът е достатъчно голям, за да може най-слабият член на екипа да пропълзи надолу. Спасителят успява да подържи за няколко секунди ръката на Ирем. На камерите, които са пуснати към тях, лицата на двете момичета греят. Те са облечени в бални рокли. Празнували са сватба.

В 06:30 часа настъпва моментът да ги изтеглят. Медицинският екип се подготвя с термоодеала и носилки. Всички се вълнуват. Ирем излиза първа. Тя се смее и плаче едновременно. Но извеждането на Мерве отнема още 30 напрегнати минути. Нужно е краката ѝ да се освободят от бетона, без да ѝ се навреди. Операцията е успешна.

След като Мерве излиза, всички започват да ръкопляскат. Мерве крещи от болка, но после пита: „Наистина ли съм жива?"

Приятелите им, които са били там цяла нощ, започват да викат през сълзи. "Мерве! Ирем! Тук сме. Не се страхувайте."

Спасението им е факт, както и това на много други оцелели под руините. Въпреки липсата на вода, въпреки ниските температури, въпреки нараняванията, доброто възтържествува.

Малки и големи продължават да дават сигнал за живот и всеки ден избавлението надвива всяко препятствие. И надеждите да бъдат открити още живи хора не намаляват, а спасителната мисия вероятно ще приключи чак, когато бъде намерен и последният издирван човек.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10