Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След опустошителното земетресение в Турция – история за добро и спасение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разруха и бетон, студ и мраз, плач и отчаяние, но… и усмивки, ръкопляскане и надежда. Повече от седмица след опустошението силата на духа е изведена на преден план. Стоицизъм проявяват хиляди доброволци от целия свят, които неуморно работят, за да изпълнят своя човешки дълг да помогнат и спасят живот.

Такава една история за силата на човека разказва журналистът от BBC Нафисех Кохнавард.

„Мерве! Ирем!“, крещи спасителят Мустафа Йозтюрк. На всички е наредено да пазят пълно мълчание. Екипът издирва две сестри, за които други оцелели казват, че са останали под купчините развалини. 24-годишната Мерве и сестра й Ирем на 19, са блокирани под техния пететажен жилищен блок в Антакия, Турция.

Със специални устройства екипът се ослушва за всеки отговор. Всички са в очакване. И тогава, пробив.

„Дайте ни пет минути. Ще излезете.“ Мустафа знае, че това ще отнеме часове, но казва на екипа си: „Ако загубят надеждата си, може да не оцелеят." За тях тези няколко дни са като месеци.

Чуват как Мерве и Ирем започват да се шегуват и да се смеят заедно. Широка усмивка се изписва на лицето на Мустафа, който казва - „Ако имаха място, вероятно щяха и да затанцуват“.

Спасителите започват трескаво да копаят и да изхвърлят отломките с голи ръце. Дълбаят тунел в бетона. Едно грешно движение може да е пагубно.

Няколко часа по-късно земята внезапно се разтриса под краката им. Това е силен вторичен трус. В полунощ копаенето е подновено. Екипът не е спал от дни. Към 05:00 часа тунелът е достатъчно голям, за да може най-слабият член на екипа да пропълзи надолу. Спасителят успява да подържи за няколко секунди ръката на Ирем. На камерите, които са пуснати към тях, лицата на двете момичета греят. Те са облечени в бални рокли. Празнували са сватба.

В 06:30 часа настъпва моментът да ги изтеглят. Медицинският екип се подготвя с термоодеала и носилки. Всички се вълнуват. Ирем излиза първа. Тя се смее и плаче едновременно. Но извеждането на Мерве отнема още 30 напрегнати минути. Нужно е краката ѝ да се освободят от бетона, без да ѝ се навреди. Операцията е успешна.

След като Мерве излиза, всички започват да ръкопляскат. Мерве крещи от болка, но после пита: „Наистина ли съм жива?"

Приятелите им, които са били там цяла нощ, започват да викат през сълзи. "Мерве! Ирем! Тук сме. Не се страхувайте."

Спасението им е факт, както и това на много други оцелели под руините. Въпреки липсата на вода, въпреки ниските температури, въпреки нараняванията, доброто възтържествува.

Малки и големи продължават да дават сигнал за живот и всеки ден избавлението надвива всяко препятствие. И надеждите да бъдат открити още живи хора не намаляват, а спасителната мисия вероятно ще приключи чак, когато бъде намерен и последният издирван човек.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53