Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магьосницата Сондра Радвановски като "Медея" от Керубини

„Медея“ е рядък оперен пример от края на 18 век, който не присъства в стандартния оперен репертоар. Чрез нея в творчеството на Керубини се осъществява своеобразен мост между две епохи – Класицизъм и Романтизъм. Драматичната искреност и отказ от излишна декоративност я свързват с Глук, блестящата оркестрация предвещава късния Бетовен. Ярките музикални характеристики на героите, я свързват от една страна с Моцарт, а от друга – с Росини и по-късни автори.


Сравнима с малко подобни драматични творби, операта „Медея“ поставя свръхчовешки изисквания към сопраното по отношение на глас, емоция и физическа издръжливост. Сондра Радвановски извежда триумфално тази роля, която предявява сериозни драматургични задачи в изграждане на сложния и противоречив образ на главната героиня – едновременно нежна майка, любяща жена, магьосница, лечителка, отмъстителка, дори убийца. Финалното действие предвещава големите белкантови „сцени на полудяване“, писани за бъдещите оперни примадони.


В този спектакъл, състоял се на 27 октомври 2022 г. на сцената на Метрополитън опера - Ню Йорк, Сондра Радвановски си партнира с чудесен екип певци. В образа на Язон се превъплъщава Матю Поленцани, Микеле Пертузи е в ролята на Креон, сопраното Джанай Бръгър е Глауче (Дирсе), Екатерина Губанова е Нерис.


Снимки: Marty Sohl / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52