Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магьосницата Сондра Радвановски като "Медея" от Керубини

„Медея“ е рядък оперен пример от края на 18 век, който не присъства в стандартния оперен репертоар. Чрез нея в творчеството на Керубини се осъществява своеобразен мост между две епохи – Класицизъм и Романтизъм. Драматичната искреност и отказ от излишна декоративност я свързват с Глук, блестящата оркестрация предвещава късния Бетовен. Ярките музикални характеристики на героите, я свързват от една страна с Моцарт, а от друга – с Росини и по-късни автори.


Сравнима с малко подобни драматични творби, операта „Медея“ поставя свръхчовешки изисквания към сопраното по отношение на глас, емоция и физическа издръжливост. Сондра Радвановски извежда триумфално тази роля, която предявява сериозни драматургични задачи в изграждане на сложния и противоречив образ на главната героиня – едновременно нежна майка, любяща жена, магьосница, лечителка, отмъстителка, дори убийца. Финалното действие предвещава големите белкантови „сцени на полудяване“, писани за бъдещите оперни примадони.


В този спектакъл, състоял се на 27 октомври 2022 г. на сцената на Метрополитън опера - Ню Йорк, Сондра Радвановски си партнира с чудесен екип певци. В образа на Язон се превъплъщава Матю Поленцани, Микеле Пертузи е в ролята на Креон, сопраното Джанай Бръгър е Глауче (Дирсе), Екатерина Губанова е Нерис.


Снимки: Marty Sohl / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36

"Крадливата сврака" от Джоакино Росини – коментар на оперния творец на преобърнатата историческа действителност

Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката. La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа...

публикувано на 27.05.23 в 08:10
Съдебната зала във второ действие на премиерата в Ла Скала, Милано, 31 май 1817 г.

"Крадливата сврака", мелодрама в 3 действия (4 картини) от Джоакино Росини

Либрето: Джовани Герардини (по едноименната пиеса от Бодуен д‘Обини) Първо изпълнение: 31 май 1817 г., ла Скала, Милано Първо изпълнение в България: 29 декември 1980 г., Благоевград Действащи лица и изпълнители: • Фабрицио Винградито, богат селянин (бас/баритон) – Фабио Капитанучи • Лучия, негова съпруга (мецосопран) – Карина де Лисо •..

публикувано на 26.05.23 в 16:48