Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Богдан Руйчев:

За двете медицини – конвенционалната и традиционната

Книга за острата и хроничната болка – като две различни биологични явления

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

Защо и днес съществуват две толкова различни медицини: конвенционалната, западна и традиционната, източна? Възможно ли е в едно човешко същество да работят две различни физиологии? На тези въпроси търси отговор д-р Богдан Руйчев в новата си книга "За произхода на света, живота и медицините на Изтока и Запада“ или гравитационна теория на медицината. Авторът споделя, че 20 години е подготвял този труд , който е писан в продължение на 15 години. 

"Книгата разказва за три физиологични проблема. Първият е замитан от съвременната медицина и проблемът е, че има две медицини, на две скорости“, посочва той.

Според него е невъзможно е да се разделят телесните от психичните прояви. Когато се говори да психични прояви, за емоционални дисхармонии, които лесно могат да объркват цялостната клинична картина, защото под всяка емоция седят нервни медиатори. Именно тази комбинация въздейства на вътрешните органи.

Втората част на книгата отговаря на въпроса как може в този модерен свят да има един човек, а две физиологични схеми.

"Съществува една конвенционална западна, тази, към която сме ние и която познаваме всички и в която завърших успешно анестезиологичния си професионален път, в същото време съществува и една традиционна източна, която има много по-холистичен подход и която е много по-близко до процесите на живота, до самите физиологични явления“, казва  д-р Руйчев. 

Той твърди, че  се търси "общо научно кратно“ между двете физиологични системи и къде те биха се срещнали, то нашата конвенционалната медицина е химия, а източната медицина е физика.

Заради болки в кръста д-р Руйчев, започва да търси обяснение на алтернативното лечение. С изненада той открива, че единствената сила, способна да управлява всичко това, е гравитацията. Така се ражда гравитационната му теория за появата и поддържането на живота. Неслучайно това е първият опит различните клонове на медицината да се обединят в единна наука, а не просто в система.

Гравитацията е стимул за физиологичните прояви у зрелия индивид до самата му смърт, което обяснява принципа на лечебно и профилактично въздействие в учения като тай чи, чи гун, йога, индийските чакри, пентакоординацията и други физически познания, които се разглеждат.

В книгата си д-р Руйчев проследява комплексното наблюдение при холистично лечение на хроничната болка. Той дефинира острата и хронична болка като две различни биологични явления, изискващи два съвсем различни лекарствени и методични подхода за лечението им.

Чуйте целия разговор с д-р Богдан Руйчев в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05