Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гравюри на Дюрер, Мунк, Миро в "Албертина"

"Дюрер, Мунк, Миро: великите майстори на гравюрата" е изложба във виенската "Албертина", която представя историята на полиграфията от XV до XX век и показва някои от най-известните й примери. Идеята за този вид произведения на изкуството е възникнала през XV  век, с цел картините да се използват за илюстрации на книги. Възможно е това да е хрумване на тогавашните издатели, защото техниката на този вид печат наподобява на тази на книгопроизводството. 

Печатните пластини са от различен материал: от дърво, мед и мека стомана, до каменни плочи и модерната литография. По този начин изкуството става достъпно за масите. Много от апликациите са били предназначени за масова употреба и са служели за украса на стени и мебели. Най-запазени до днешно време са старите илюстрации на книги, напечатани на дървени плоскости.

Първите две зали показват произведения на елзаския гравьор и художник Мартин Шонгауер и Албрехт Дюрер, датиращи около 1490 г. Те изобразяват предимно религиозни сюжети, но и някои пейзажи. Особено впечатление правят алегориите на смъртта, старостта и алчността. Изложени са и най-известните на Дюрер "Трите конника", "Рицарят, Cмъртта и дяволът", "Носорог" и "Апокалипс", които се отличават с дълбочината на измеренията и динамиката на образите. 

В следващите две зали са поместени графики на немския дърворезбар Ханс Буркмайр и скандалните за Ренесанса голи "Вещици" на Ханс Балдунг Грин

Следват хералдиките на смятания за най-талантлив ученик на Дюрер – Даниел Хопфер, които посредством киселинна техника са украсявали щитове и оръжия в Късното Средновековие. Следващите зали показват по-модерна техника на цветен офорт в картини на Дюрер, като "Големият смърч" и "Адам и Ева", както и "Големият алпийски пейзаж" на Питер Брьогел

За отбелязване е, че печатането на картини започва в Северна Европа, а в южната част на континента, то навлиза доста по-късно. Сред италианските майстори на печата особено впечатление прави голямоформатната карта на Венеция на Якопо де Барбари със своята топографска точност и голямата любов към детайлите. Също и морските композиции на известния художник на Куатрочентото Андреа Мантеня, печатани на медни плочи, са много впечатляващи.

В серията "Херкулес" на нидерландеца Хендрик Голциус, митичният герой е описан като цар на сенките и светлините по мускулестото му тяло. Показани са и пейзажи, исторически картини, актове и алегории на Рембранд, който се счита за най-големият майстор на черно-белия офорт.

Следва поредица от творби на Франсиско Гоя, с които той порицава недъзите на човечеството в офортите "Капризните", "Суетата", "Ужасите на войната" и "Глупостта", както и множество градски пейзажи от Каналето. 

Английската школа е представена от пейзажите и портретите на карикатуриста Уилям Хогарт, но най-голямо впечатление прави играта със светлина и сенки на представителя на романтизма Джон Мартин в "Падането на Ниниве", както и серията "Брачни договори" и "Смъртта на графа и графинята" на Томас Фрай

Френската импресионистична школа е представена от графиката "Разстрелването на Максимилиан" от Едуард Мане и в предпоследната зала от плакатите по произведения на Тулуз Лотрек, представляващи танцьорки от парижките вариетета, напечатани с модерната техника на плакатна литография. 

Изложени се и графики на немската графичка и сулптурка Кете Колвиц, както и плакати по творби на Оскар Кокошка

Могат да се видят и литографии на Едвард Мунк, от които по-известни са "Целувката" и "Страхът", а на изхода са изложени "Тигърът" и "Черният кон" на немския експресионист Франц Марк, който е представител на привържениците на абстракционизма от Мюнхенската група "Синият конник", заедно с Маке, Кандински и Явленски

Изложбата завършва с няколко декоративни цветни литографии на Хуан Миро с наименование "Без заглавие".


Снимки – "Албертина"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Близо и далеч" – артпроект на Виолета Апостолова-Лети

Париж – като родно място и дом на фотографското и филмово изкуство. Париж, този световен град винаги е бил магичен, разгръщаш се разговор във дългото време на нашите емоции. В "Артефир" ви представяме резултата от една творческа резиденция, благодарение на конкурс на СБХ за пребиваване в прочутите ателиета на "Сите де зар" в Париж, където е била..

публикувано на 16.07.24 в 17:45
Бойко Богданов

Драматургиите на Бойо – разговори със себе си

В епизод 552 "Трамвай по желание" среща своята публика за пореден път с една от най-ярките фигури на българския театър – режисьора Бойко Богданов. Както е известно, Бойко също така е поет, разказвач, администратор, оперен постановчик, балетмайстор, композитор. В "Трамвая" той е гостувал в различни свои сценични превъплъщения и поприща, включително и..

публикувано на 16.07.24 в 17:00
Кадър от филма „Ята пилигрими“.

Предстоят вълнуващи кинопътешествия

Август отново ще предложи вълнуващи вечерни пътувания по цял свят, благодарение на 11-ото издание на филмовия фестивал "Кино за пътешественици". Откриването ще бъде на 1 август , когато Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето африканско пътешествие продължило над два месеца, което обхваща страните между Бенин и Сиера Леоне..

публикувано на 16.07.24 в 16:35

Концерти, спектакли, филми и детска програма на Sofia Summer Fest

За пета поредна година Sofia Summer Fest отваря вратите си в Южния парк II, за да посрещне всички почитатели на културните събития под открито небе в лятната столица. Тази година летният културен фестивал на София ще бъде открит с голям концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли, а в следващите 30 дни жителите и гостите на града ще могат да се..

публикувано на 16.07.24 в 10:00
Аспарух Лешников

127 години от рождението на Аспарух Лешников - Ари

" Пях 40 години. Знам, че не съм живял напразно. Всеки човек трябва да обича работата си. Да пееш е прекрасно и затова аз обичах моята работа. За мен беше чест, нали? Защото оставих нещо на хората, без значение дали са германци, англичани, българи, французи, американци или други." Аспарух Лешников, 1975 г. Днес къща-музей "Кирково..

публикувано на 16.07.24 в 09:11