Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава зоопсихолог?

Снимка: БГНЕС

В какво се състои работата на зоопсихолога и какво точно означава това?  Когато хората чуят за тази професия, реакциите обикновено са следните: кучетата нямат нужда от психолог, нужда имат техните стопани, или пък кучетата имат нужда от дресьор, а не от зоопсихолог.

Темата коментира в “Нашият ден“ първият зоопсихолог у нас Александър Георгиев:

“Занимавам се с кучета от дете. Имал съм много и различни породи кучета. Основната порода, с която съм от 1983 г. насам е доберман“, казва той в интервю за БНР.

Според него взаимоотношенията между човек и куче са базирани на психологически елемент - на добро и приятелско отношения или на груба сила. Той посочва, че във всички случаи трябва да балансираме взаимоотношенията си с кучетата.

Той счита още, че работата с хората е неразделна част от психологията с животното и всеки, който работи с кучето си може да постигне резултати.

Георгиев подчертава, че хора, които не са работили с кучета, имат нужда от насока как да се  държат с тях, за да разбират това, което кучето се опитва да каже и да покаже.


Как комуникират кучетата?

“Начинът, по който кучетата комуникират по между си е вербален, невербален и химически или с подушване. Подушването дава при кучетата информация за възраст, пол и здравословно състояние. Езикът на тялото и вербалната комуникация с кучето ни дават възможност да осъществим начин,  по който да комуникираме с животното, което притежаваме и по така съвместният ни живот да бъде по-лесен“, обяснява зоопсихологът и посочва:

“Покорство при кучетата има при положение, че работим с тях, че изградим обща форма на комуникация, която те да разпознават“.

“От опита, който съм имал, съм забелязал, че кучета възпитавани само и единствено с храна в един момент стават проблемни, когато преминат към полова зрялост. Тогава те стават независими и доминантни и не можем да ги накараме да ни обърнат внимание чрез храна“, казва още той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50