Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Сестра Анджелика", опера мистерия в едно действие от Джакомо Пучини

Либрето: Джоакино Форцано
Първо изпълнение: 4 декември 1918 г., Метрополитън опера, Ню Йорк.
Първо изпълнение в България: 20 януари 1936 г., София.

Действащи лица:
• Сестра Анджелика – сопран
• Лелята принцеса – мецосопран
• Игуменката – мецосопран
• Сестра наставница – мецосопран
• Учителката на послушниците – мецосопран
• Сестра Дженовиефа – сопран
• Сестра Осмина – сопран
• Сестра Долчина – сопран
• Сестра милосърдна – мецосопран
• Сестри просякини – сопрани и мецосопрани
• Послушнички – сопрани и мецосопрани
• Сестри монахини – сопрани и мецосопрани

Място и време на действието: Италия, католически женски манастир, края на 17 век.

Преди осем години сестра Анджелика е била заточена в манастир. Попаднала е тук, защото е родила извънбрачно дете. През цялото време нещастната млада жена не е чула нищо за своя малък син и не е престанала да се тревожи за него.

Най-сетне в манастира пристига нейната леля – принцесата, за да лиши племенницата си от наследство. Принцесата не може да прости на Анджелика вината ѝ и настоява да се подпише, че сама се отказва от наследството. Анджелика слуша безучастно леля си – безразлично ѝ е на кого ще се падне състоянието на принцесата, богатството не я интересува. Единственото, което интересува Анджелика, е съдбата на малкия ѝ син.

В отговор на молбата на племенницата си лелята съобщава, че детето е починало. Като чува страшната вест, Анджелика извиква ужасена и пада като мъртва на земята. Дошла на себе си след припадъка, тя отива в градината и набира отровни треви. Приготвя си настойка от тях и веднага я изпива. На умиращата Анджелика ѝ се струва, че при нея е дошла Дева Мария, съпровождана от нейното дете.
Малкият син на нещастната монахиня се приближава към майка си и нежно я целува. Сестра Анджелика умира щастлива и радостна.
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10
Игор Марковски

Пеещи артисти с трето издание в НДК

"...Готова е! Готова е песента "Човекът на върха"! Смесена, мастерирана... Премиерата ѝ беше по БНР, в предаването "Артефир"... А на живо, пред публика – ще бъде на концерта "Пеещи артисти 3везди" само след седмица в Зала 1 на НДК. Съвсем скоро предстои снимането и на клип... Трета поредна песен, след "Българският тъпан" и "Рядък екземпляр", в тандем..

публикувано на 19.09.24 в 17:35
Симфоничен оркестър на БНР

Празничен концерт по повод Деня на независимостта на България

На 18 септември в навечерието на една от най-важните дати от съвременната българската история – Деня на независимостта, ще излъчим директно от сцената на Националната опера и балет празничния концерт, организиран от БНР и "Реформ юнион клуб" . Участват Симфоничният оркестър на БНР и главният диригент Константин Илиевски, Детският хор на БНР с..

публикувано на 18.09.24 в 08:48
Mono Inc.

Mono Inc. на Античния театър в Пловдив

Красотата и поезията на мрака  – малко весели, повече тъжни, но все крайно експресивни, ще владеят пловдивския античен театър в три поредни дни 20,  21, и 22 септември, когато предстоят три ексклузивни концерта за целите Балкани. Великолепни гости и чудесно подбрани български формации, които да подгреят публиката за тях. "Моно Инк."  –..

публикувано на 16.09.24 в 09:42