Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Атанасова за премиерата на "Ехо и никой"

Снимка: Ангелина Грозева

Представлението "Ехо и никой" е танцов спектакъл, създаден през опити върху представата за време. Концепцията е вдъхновена от стихосбирката "Таралежово слънце" на Ларш Собю Кристенсен и по конкретно неговото стихотворение "Календар на тревожните умове".

Спектакълът е изграден върху размисли за времето в нас, което го има и няма. Опит за създаване на пространство за по-дълги минути и по-малко тревоги, споделя Яница Атанасова:

"Вслушах се първо в актьорите, с които работих в техните интерпретации на темата. Това е едно ехо на телата, което иска да пристигне навреме в "желаното", иска ми се да чуваме телата си по- често, призовавам хората да го правят."

Представлението се играе на 20 март на сцената на учебен театър НАТФИЗ. Дизайнът на костюмите и осветлението е на Мартина Апостолова, те кореспондират с бъдещето и с технологиите, а представлението разглежда и концепцията за времето в миналото и днес и променя ли се концепцията ни за време. Част от стихотворението, което вдъхновява представлението гласи:

"Има време за всичко –
...да настигнеш слънцето,
да опишеш тази любов,
да се движиш между хората като човек".


Яница тази година получава и номинация за "Икар" за съвременен танц и пърформанс за "Пастет", вдъхновен от разказа "Издръжливец на гладуване" на Франц Кафка. Той разглежда гладуването като метафора за невъзможността на отделния човек да се свърже със заобикалящия го свят и усилието да се научи да живее с тази невъзможност. Артистите и хореографът изследват тялото като боксова круша за упражняване на постоянен контрол и запазване на статут. Последствията от нещата, които "преглъщаме" като творци, компромисите, които правим като хора. Компромисите като "пастета" в нас.

Снимки – Ангелина Грозева, НАТФИЗ, "Топлоцентарала"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51