Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Национален младежки форум
Снимка: nmf.bg

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика?

Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия Еленкова и Стефан Георгиев, които са и автори на новия "Наръчник за местна младежка политика“.

"Идеята е да се създадат предпоставки  за малко по-пълноценно и ефективно участие на младите хора, тогава когато става въпрос за формиране на младежки политики на местно ниво. Този наръчник се явява едно помагало, което е и в контекста на ЕС по въпросите на младежта“, казва Стефан Георгиев.

Той допълва, че целта на наръчника е да вдъхнови и засили диалога между общините и институциите на местно ниво и младежите, чрез двустранни консултации в учредени и установени структури и актуални местни младежки стратегии. Само 10% от всички общини в България имат такива стратегии.

Водещият на „Нашият ден“ Божидар Александров и д-р Лилия Еленкова
"Младежката политика е предизвикателна политика. Първо, защото ние я определяме като хоризонтална, което означава, че минава през множество сектори. Но тя си има свое специфично поле“, посочва д-р Лилия Еленкова. 

Тя коментира, че младежката политика е самостоятелна и тя се занимава с младежки организации, младежки активности и инициативи. Но същевременно с това работи в ясен координационен механизъм с всички министерства или в случая на общините с всички структури на местната власт.

От 265 общини в страната, едва 23 имат създадени местни младежки стратегии, а едва в три те са актуални в настоящия момент. 

Наръчникът представя историята на първите общински консултативни младежки съвети в България, които са във Варна и в Перник , както и различни инструменти за разработване на общински стратегии и програма за младежта.

"Имаме нужда от осмисляне на младежката политика като отделен сектор, който може да има своя автономия и който задължително трябва да се случва в диалог и във взаимодействие с младите хора, младежките организации и тези, които работят с млади хора“, твърди Стефан Георгиев.

Нужна е координирана посока на действие и развитие, която да включва младите хора, защото е много важно, когато се планира и реализира една такава политика, допълва експертът. 

Чуйте целия разговор с д-р Лилия Еленкова и Стефан Георгиев. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фондът на фондовете и СУ

Финтех платформа за "ореn banking“ е големият победител в конкурса "Най-добър младежки стартъп в България”

На 7 юни 2023 г. Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ "Климент Охридски”, обявиха победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България” . Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си в областта на медицината, рециклирането и..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Защо е нужно създаването на дамска бизнес общност в България?

20 бизнес дами се включиха в  "Арена на дамския бизнес 2023“ – форум, за който организаторите имат амбицията да даде възможност за финансиране и подкрепа на бизнеси, ръководени от жени предприемачи. Четири тематични панела представиха дамите по-интересен и интерактивен начин – различни теми, свързани с бизнеса. Защо жените стават все по-активни в..

публикувано на 08.06.23 в 11:30
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо..

публикувано на 08.06.23 в 11:15
есетри

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта..

обновено на 08.06.23 в 10:31

Легендата за народния цар Ивайло оживява във Велико Търново

Легендата за Ивайло – "смелото сърце" на средновековна България, ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Татарските нашествия и животът през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на "народния" цар и неговата смърт..

обновено на 08.06.23 в 09:48