Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Урок по солфеж

Опаковай пианото с мъртвата шума
под небесен капчук. От изречена дума
откъсни само звук. От сълза споделена
загорчи ли на фалш – ти не си вече с мене.
Този свят не е наш. Този свят е агония.

Моят свят е любов. Моят свят е хармония.

Изтръгни всички струни. Изпъни ги в кутия.
Там, където най-звучните думи се крият.
Там ще чуваш сонати и нежни сонети,
от звездите дошли и от сини планети.
И ще стане камбанка и охлюва скучен,
като в дом от цветя. Като в храм от съзвучия.

Отвори си врата. Отвори си прозорец.
Да навлезе светът на красивите хора.
И от прага издай два-три радостни звука,
че светът е безкрай. Няма там, няма тука.
Представи си го цял. А Вселената помни:
Бил си тук и си пял.
Този свят е хармония.  

Георги Атанасов e роден е през 1951 година в Лом. Завършил е Висше военно артилерийско училище в Шумен и редакционно-издателско дело във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като журналист и редактор, завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство. Член е борда (Управителен съвет) и секретар на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, на Съюза на българските писатели и съучредител на Литературен кръг "Смисъл". Създател и почетен председател на Сдружение "Форум Демокрит" за изучаване и популяризиране на науката и научните изследвания в България.

Автор е на 15 издадени книги – девет поетични; една повест; три книги за деца и юноши и една монография за издателската дейност в България по време на Първата световна война. Превеждан е на английски, руски, украински, турски и италиански език. Носител е на Националната награда за поезия "В полите на Витоша“.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с Георги Атанасов в звуковия файл.

Снимка – Ангелина Грозева, БНР и "Форум Демокрит" 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11