Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо защитената зона "Долни Богров-Казичене" е толкова важна?

Снимка: Дина Сиракова

"Всеизвестен факт е, че защитените зони у нас не се стопанисват устойчиво. Такъв е и случаят със защитена зона "Долни Богров-Казичене", която е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, обявена за защитена през 2007 г. по Директивата за птиците. В момента районът е подложен на активна антропогенна дейност, което поставя редица сериозни предизвикателства пред пълноценното съществуване на зоната в бъдеще", казва Дина Сиракова.

Точно за това бъдеще говорим с Дина Сиракова – тя е еколог, завършила е "Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет и има магистратура по специалност "Опазване на околната среда" в Софийския университет. Част е от авторския екип на "Климатека", а дипломната ѝ работа е на тема природни и антропогенни местообитания в защитена влажна зона "Долни Богров-Казичене".

Дина Сиракова изследва тази влажна зона, съвсем близо до София, повече от две години, като дори организира почистване на влажната зона, заедно със зелени организации и доброволци. Тя обяснява, че има съществуващи изследвания, които показват колко важно е това място за птиците, но растителните съобщества все още не са изследвани толкова задълбочено и все още не е поставян фокус върху замърсяването на мястото.


Според изследванията на Дина Сиракова мястото се променя не само заради човешкото въздействие и замърсяванията, но и под въздействие на климатичните промени – има данни за засушаване и затопляне в целия софийски район. "Използвахме данни за района и се отчетени продължителни периоди на суша и това, което се установява е засушаване и растенията реагират на тези въздействия. А това означава, че естествената растителност започва да се променя", разказва Дина. "А за да запазим птиците тук, трябва да запазим местообитанията", уточнява Дина Сиракова.

В същото време обаче тя вижда и потенциал за развитие на тази защитена зона – тя е съвсем близо до София, и има много възможности за създаване на място за почивка и отдих за хората. "Имаме нужда от повече природа във всекидневието си", казва Дина.

За потенциала на това място, защо е важно и какви усилия са нужни, за да се съхрани и да се използва потенциала му, разговаряме с Дина Сиракова. А тя ни разказва също и за редките и застрашени птици, които могат да се наблюдават в защитената зона.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Прокудените българи: Стефан Груев

В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след..

публикувано на 01.06.23 в 10:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да..

публикувано на 01.06.23 в 09:05

Уговорете си среща с науката

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио. Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света. Дървото на живота, но не като метафора, или поне..

публикувано на 31.05.23 в 18:45