Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огън от любов на брега на Огоста

Основна тема в разговорите и на ловци, и на риболовци винаги е била ловното майсторството.

Но с председателя на мухаро-спиниг дружеството "Огоста" Николай Иванов и с члена на това дружество Борис Александров си говорим за майсторлъка да запалиш огън в душичките на децата и младите хора – огъня на любовта към реката, към рибата в нея и опазването ѝ. И за това как с труда и дейността си можеш да получиш безспорно признание не само в рамките на своя град, област или държава, ами да накараш и чужденците, където и когато те срещнат, да те питат: "Как е Огоста?“

Говорим си и не само за риболова, а най-вече за опазването на това речно богатство чрез възпитанието на младите хора. А в Монтана те отдавна са закърмени с идеята "Хвани и пусни“. И добре знаят, че за да има риба – трябва някой да се грижи за нея и да я пази! Такова е и логото на тяхното дружество. "Пазете реките и живота в тях!“

Естествено, разговаряме и със звездите и международно признатите майстори от Федерацията на мухарите в България Йордан Савов, Росен Велев и техните колеги, които от сърце споделят опита си с младите риболовци, чрез откритите си уроци – показно – за тънкостите в този спорт. Макар думата "спорт“ да не е съвсем точна. По-скоро е редно да говорим за Изкуството на мухаро-спининговия риболов.

Накрая стана ясно и това, че най-добре е по реките често да ходят рибари. На пръв поглед може да изглежда странно, но това се оказва най-добрата стратегия за борбата с напастта "бракониерство“. Защото присъствието на рибарите обикновено им пречи.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" вече можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – Асен Масларски

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40