Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Гергана Йорданова:

Системата "Хауала"

Схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация

Снимка: ar.wikipedia.org

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на шериатските финанси. Тези теми засяга книгата на доц. Гергана Йорданова.

Като типология за изпиране на пари и финансиране на тероризъм и крайнодесен екстремизъм системата "Хауала" е официално призната през 2013 г. от FATF (работна група за финансово действие срещу изпирането на пари – междуправителствена организация – относно превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари чрез сетълмент от типа "Хауала").

доц. Гергана Йорданова

Доц. Гергана Йорданова, преподавател във ВУСИ Пловдив, член на Съюза на учените в България в секциите по икономика и по сигурност и отбрана, коментира темата и представя в "Законът и Темида" своята книга "Хауала":

"Думата "хауала" в буквален превод от арабски означава "прехвърляне", но тук се има предвид не просто прехвърляне на пари, а прехвърляне на парични средства, но без да се осъществява физическа доставка на самите пари. При хауала хауадарите не преместват кюлчета злато или чували с пари, те се свързват индиректно помежду си – в 21-ви век даже вече използват съвременните системи за социална комуникация. Никога не се е стигало до физическо прехвърляне на пари в брой, или ако е имало, то е било само в крайни случаи. Самата дума "хауала" има много широко конотативно и денотативно значение. В преносен смисъл дори означава "доверие". Хауадарът е синоним на супердоверен човек на семейството.  

В Афганистан, Сирия и Пакистан, където все още е развит племенновождовият общинен строй, когато си хауладар, си човек, който се ползва с много високо доверие в семейството, понякога те са единствените външни лица, които могат да общуват с жената в семейството..."

В качеството си на неформална финансова система, хауала датира своето съществуване от времето на китайската императорска династия Тан (618-907).

"Именно благодарение на хауала и на наричаните тогава "летящи разписки" търговците успяват да развият Пътя на коприната. Всички тогавашни "бизнесмени" – китайци, индийци и др. – са имали един много голям проблем – страха от набези и обири по пътя. И за да не пренасят големи количества пари в брой, те организират една система на т.нар. "летящи разписки", които са в известен смисъл еквивалент и първообраз на менителниците и на съвременната записна заповед. Може да се каже, че хауала стои в основата на съвременното менителнично право. Има препратки, които обвързват хаулала с началото на банковото дело в италианските градове-републики. Хауала дава сигурност на търговците по Пътя на коприната.

Има красноречиви доказателства за директната употреба на хауала в началото на разрастване на бизнеса на италианските градове-републики. Има информация дори за подкупите, които тогавашните търговци е трябвало да заплащат на различните митнически служители, на различните бирници на Ватикана и короната. И за да не оставят следи подкупите, предприемчивите търговци използват именно хауала разписките, или изобщо никакви разписки. Това се използва и досега. 

Едно голямо разкритие на Интерпол от 2018 г. в Афганистан установи, че предишният афганистански премиер Хамид Карзай и неговият брат са участвали в такива схеми за търговия с влияние, подкупи, корупция... и дори беше разкрито, че фамилията Карзай има традиции в хауадарството и са укривали средите на политическа корупция именно чрез хауала трансакции."

Чуйте целия разговор с доц. Гергана Йорданова от звуковия файл.

Снимки – ar.wikipedia.org, Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ) Пловдив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50