Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката.

Проектът цели да експериментира с художествени материали през призмата на социалната ангажираност, като осъществява разширяване, смесване на публики, развитие на въображението и свободно изразяване в среда.

"В проекта си поставям сложната задача да осмисля присъствието си, в качеството си на артист, в района на квартала, в който живея и творя през последните няколко години. Реших това да се случи чрез редица художествени актове – като рисуване на живо пред и сред обичайните лица, работилница за деца в съседното ми училище, непринудена среща с работници на улицата.

Инициативата започва с предишен мой проект “Линии на живот”, който се разви многопластово и след изява “в градинката с беседката” на ул. "Боянски възход" ме отведе дори до Черни връх, където също реализирах още една от “големите си рисунки”. 

През последните години аз рисувам в голям формат пред публика, продължение на практиката ми да правя рисунки, надхвърлящи моя ръст, в които използвам, рисувам с двете си ръце и както казвам, “има достатъчно място да се разгърне движението на ръката и мисълта ми”. Проектите ми до известна степен се допълват или може би затвърждават един друг.
Напоследък използвам създадените от мен произведения като поле за комуникация със зрителя. За мен изкуството се е превърнало в твърде елитарно занимание, от което дори може да се каже, че “полза” имат само самите му създатели и кръг от преки участници и се е отдалечило от смисъла си на част от ежедневния живот на всеки един. То не достига разбираемо до публиката, а това, което достига като шлифован продукт, остава неразбрано, което, по моему, уви, го прави излишно. 

Това бих казала на концептуално ниво и също бих допълнила, че за мен е една от причините твърде лесно се подменят ценностите на масата, от която обаче никой не бива да забравя, че също е част. Лишавайки публиката от артистични продукти, колективното съзнание се моделира в полза на комерсиално ориентирани такива."

Калина Терзиева (р. 1984) работи мултидисциплинарно. Последните години се развива предимно в сферата на съвременната рисунка и пърформанса. Нейни проекти включват фотография, видео, автор е на инсталации, ситуационно и концептуално изкуство. Калина Терзиева завършва „Сценичен и екранен дизаин“ в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", по-късно учи за кратко „Изящни изкуства“ в Амстердам и се връща в България. 

Работила е като артдиректор в теливизионни продукции, също в сферата на киното и театъра; обособяване на пространства на открито, артинсталация в голям мащаб в интериори към частни събития и др. В собствени проекти реализира редица групови и самостоятелни изложби и участия.

Част от нейния почерк са изяви в неформална среда и нестандартни пространства. Търси допирни точки между различни социални групи и сфери на живота през призмата на изкуството. Нейни творби са притежание на Софийска градска художествена галерия и Градската художествена галерия в Благоевград, както и на частни лица. 

Проектът “Съединение” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, програма "Творчески стипендии" 22 и в сътрудничество със СО район Витоша.

Снимки и видео – Калина Терзиева


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Как да оцелееш в България" с чувство за хумор

Напук на дигиталната ера, в която живее целият свят, България си има свои правила за съществуване. Винаги някак наопаки, с няколко хода назад, без кой знае какви обозначителни табели за каквото и да било, вечно в ремонт, с едни усвоени пари, но с неразрешени проблеми. Навсякъде някой нещо не е разбрал и друг му е виновен, "да" винаги е "не", но и..

публикувано на 05.06.23 в 17:05

Цветанка Еленкова издаде сборник с есета и стихове

Заглавието е "Изместването на страха", а есетата и стиховете са посветени на християнската вяра. Теодора Димова, която е редактор на сборника, казва за него:  "Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в сърцето и те двете образуват ново сетиво, което свободно се движи във времето на Стария и Новия завет,..

публикувано на 05.06.23 в 09:45

Архитектура в търсене на бъдещето

На 18-ото Международно архитектурно изложение във Венеция Българският павилион привлече вниманието на медии и посетители с инсталацията, посветена на демографските промени в Източна Европа "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина". Тя работи със следите от отминалия вече живот в обезлюдени български села и особено с образите на..

публикувано на 05.06.23 в 08:50

Камъните на мисълта

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти:  "Известна предопределеност е налице и в това, което човек чете. Има книги, за които се пази..

публикувано на 05.06.23 в 08:30

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45