Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки. 

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава.

“Ключовото е това, което вчера беше питан и самият президент, дали България може да гарантира, че снарядите, които произвежда България няма да стигат до Украйна“, казва Георги Проданов, политолог и преподавател и подчертава:

“За мен това решение е по-скоро демонстрация на излишно различната българска позиция в тази ситуация. Нещата всъщност са много прости – нямаме гаранция, че ако това, което се твърди за Русия, че не може да бъде победена и бъде оставена да победи в тази война в Украйна, светът ще бъде по-добро, е вярно“.

Според него ще се случи нещо като това, което се случи преди около месец, когато имаше нещо средно между новина и скандал, когато се оказа се, че български снаряди така или иначе стигат до Украйна през посредници и други държави.

По думите му човешката история е показала много пъти, че ако една война не бъде спряна навреме, тя продължавам в друга фаза.

Ролята на Китай

“Русия загуби възможността да бъде алтернативен център дори чисто пропагандно, защото практически тя никога не е била. От Москва няма какво да дойде различно и ново. Тя предлага връщане към политическия модел на авторитаризма“, казва още той в интервю за “Нашият ден“.

Според него Китай са втора глобална сила и то не толкова с реализираното присъствие, колкото със заплахата за потенциално присъствие.

“Не можем да говорим за многополярен свят, защото никога в историята на международните отношения не сме имали такъв“, посочва още Проданов.

Предложението за мир на Китай…

“Това, което Китай включи в предложенията си за мир в Украйна, има нещо много важно – ролята на ООН и връщането на ценностите, които стоят зад думата мир, които бяха формулирани след Втората световна война. Ако трябва да се върнем към тях, Русия първа трябва да си посипе главата с пепел“, посочва още той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50