Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Световния ден на театъра:

"Дано играят добре" с първа постановка в България

Таня Йоргова и Стоян Руменин
Снимка: @theatregabrovo

"Дано играят добре" – така се нарича премиерният спектакъл, с който Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово посреща публиката си тази вечер.

Датата на премиерата не е избрана случайно – с най-новото си представление актьорите от габровската трупа отбелязват Световния ден на театъра – 27 март. По традиция, която води началото си от 1962 година, това е празникът на всички, които създават и обичат театралното изкуство, а инициативата е на Международния театрален институт.

Пиесата, с оригинално заглавие "Gretchen 89ff.", е на съвременния немски драматург Луц Хюбнер и се поставя за първи път на българска сцена. Сценичната версия и режисурата са на Ана Батева, която е работила по превода на Зорница Гешева.


"На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла”, разкриват от екипа на представлението.

Ролите изпълняват актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин, автор на музиката е Стефан Здравески.

В звуковия файл можете да чуете разговора в "Артефир" с Ана Батева, Таня Йоргова и Стоян Руменин.


И още един празничен акцент

За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България ще присъди своите годишни награди "Икар" на най-добрите постижения в сценичните изкуства.

В "Артефир" ви срещаме с някои от номинираните, а кои от тях ще получат престижното отличие, ще стане ясно на церемонията в Народния театър "Иван Вазов".

Отсега са известни единствено носителите на "Икар" в специалните категории.

Награда "Икар" за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова.

Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър се присъжда на актьора Антон Радичев.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена пряко от 19 часа по БНТ 2, както и на запис на 28 март от 22 часа по БНТ 1.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Късо кино в Дома на киното

Домът на киното няма да спира работа, което е добрата новина.  В седмицата от 10 до 17 юни там ще могат да се гледат късометражни филми, част от фестивала IN THE PALACE/ В ДВОРЦА. Документални, игрални, анимационни и експериментални филми ще бъдат показани не само на софийската публика.  Прожекции ще има в пет града в България – пред Двореца на..

публикувано на 09.06.23 в 15:35

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с показването на филмите "Крадецът на праскови" (1964) и "Ритуалът на Въло Радев" (БНТ, 2023), който е посветен на житейския и творческия път на големия творец. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с режисьора на документалния филм..

публикувано на 09.06.23 в 14:58

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател  Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази " Ничия: Трите начина на Мариана" . Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични.  "Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото..

публикувано на 09.06.23 в 14:50
Премиерата на новата книга на Тони Николов

Диагнозите за българските кризи на Тони Николов

"Историите на поредица "български кризи" са нанизани на един и същ безкраен конец, отвеждащ пряко към пагубния избор между Русия и Запада, довел до горестни крушения и трудни освестявания", пише във въвеждащия си текст "Войната в нас и извън нас" към книгата "Има такава държава" Тони Николов.  Подзаглавието е " Записки по българските кризи " ...

публикувано на 09.06.23 в 14:30