Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират Зорница Миткова, управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и Емил Стойновски, ментор.

"На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на учениците за бъдещето. За това, което съществува, и за възможностите след училище. Неслучайно сме се насочили към 10-и и 11-и клас, като фокус група, с която работим, в училища с всякакъв профил“, казва Зорница Миткова.

Стартъп платформата "Тийноватор" вече пет години развива успешно своите стъпки и дава възможност за двустранна колаборация между гимназисти и предприемачи от различни сфери на икономиката, които влизат в ролята на техни ментори. Форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Организират се и посещения на офиси на реализирани компании. Фокусът на програмата е стимулирането на творческото мислене и увереността в собствените възможности. Младежите се обучават как да развиват креативно мислене и да използват инструментите на предприемачеството.

Зорница Миткова

Според Зорница Миткова менторството е много голяма ценност за обществото, защото се предава ценен опит и се поддържа тази връзка между поколения. Платформата е мост между български бизнес, стартъп екосистемата, която става все по-обхватна в България и преприемачеството.

Програмата "Тийноватор" свързва екипи от 10 ученици (в 10-и и 11-и клас) с по двама ментори предприемачи, които в продължение на девет месеца им помагат да развиват меките си умения, като работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, както и да стартират собствен бизнес.

Платформата е базирана на учене през практика и е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният старт в света на бизнеса.

Тази година има 40 клуба, които обединяват 650 ученици, които се записаха през есента на миналата година, като 570 ще достигнат до финалното състезание. 80 ментори работя с тези ученици.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми. 

Емил СтойновскиЕдин от 80-те ментори на програмата е Емил Стойновски. Той доказва чрез собствения си опит,  че когато търсиш реализация на идеята си винаги води до добри резултати. Менторите са с най-разнообразна експертиза, те представляват една общност, до която учениците постоянно имат достъп.

"Когато разбрах за програмата, реално се върнах в моите тийнейджърски години. Когато бях на 16 години, започнах да работя и реално първият ми работодател беше моят първи ментор. От тогава съм сменил доста ментори и проактивно съм търсил такива, защото знам колко е полезно това“, казва Емил Стойновски.

Той допълва, че възможността да предава своите умения и знания на по-младите го е провокирала да стане част от платформата.

"Креативността е да можеш да анализираш нещо, което се е случило и всеки път за го правиш по-добре и да насочваш резултата там където желаеш“, допълва Емил Стойновски.

Целта на стартъп платформата "Тийноватор" е да достигне до 1200 ученици в около 50 български града през следващата година. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 
Снимки: "Тийноватор"
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели. "На първо място правим това, за да си дадем сметка..

публикувано на 01.06.23 в 16:05

TechnoMagicLand подарява магии на малки и големи любопитковци

Интерактивният център за наука и технологии TechnoMagicLand ще отбележи международния ден на  детето – 1 юни с едно приключение, посветено на магията от научна и технологична гледна точка.   "Ще има впечатляващи експерименти, включващи магически пръчки и левитация, както и възпламенявания, горещина и студ. Естествено ще има пушек и..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Най-конкурентните в момента са вятърните електроцентрали

Неотдавна ветроенергийният предприемач “ВтЕЦ Горичане“ ООД приключи продажбата на проектите ВЕП “Горичане“ и “Пролез“, с обща мощност от 80 MW, на финландския инвеститор във възобновяемата енергия "Таалери Енергия". "Основният мотив за инвестиция е, че ценовата конюнктура на пазара за електроенергия е благоприятна, т.е. има силен ценови сигнал..

публикувано на 01.06.23 в 13:10

1 юни: Кога да очакваме резултатите от конкурса “Искри“?

Денят се отбелязва в цялата страна с много ентусиазъм и радост. Има множество събитията и инициативите, насочени към децата. В предаването "Нашият ден" представителите на детската редакция на програма "Христо Ботев", Виолета Димитрова и Калина Колева, коментираха темата "От какво радио имат нужда децата?". 1 юни е, Ден на детето..

обновено на 01.06.23 в 12:51