Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да бъде "пипната" историята

Книгата "Войната и мирът" е една много полезна и интересна книга. Неин автор е Иво Ников, дългогодишен  вестникар, специалист  в областта на предпечата, блогър и енциклопедист. Книгата е събрала в себе си статии, които той дълги години е публикувал във в. "Сега", където е работил. Иво Ников гостува на "Мрежата“.

Защо войната и защо мирът?

"Постепенно се оформи идеята да се обединят статии, които са свързани и с военната тематика, и с някои по-неизвестни факти, някои по-превратни тълкувания, които са навлезли дълбоко в популярната култура в България. Избрах да разкажа и историята на мирното време, в което има хора, преминаващи през невероятни изпитания, за да излязат победители. В книгата има и една трета част, която последните години е особено актуална и това е войната на информационния фронт, това са фалшивите новини, които играят все по-решаваща роля в живота ни."

Къде е центърът

"В началото си мислех, че водещите фигури трябва да бъдат политиците и военачалниците, които са в основата на тези събития, но някак си постепенно започваха да изникват образите на малките хора, които са въвлечени в тези ужасни събития, и те, които до този момент са били напълно неизвестни, се оказва, че могат да правят добро дори в изключително ужасно време. Така е и по време на Втората световна война, така е и в по-ранни конфликти."

За любопитството  и фактите

"По принцип писането на този тип текстове е бавно занимание, защото е свързано с изравянето на много източници. Идеята е да се ползват максимален брой достъпни източници, да се засича информацията и да се отсява онова, което би могло да не бъде достоверно, защото то не съвпада по време, епоха и т.н. Например статията за предателите на Васил Левски, "предатели", условно казано, защото и до ден-днешен не знаем има ли действително предателство или просто османската полиция е имала късмет."

Що е истината

"Няма такова нещо като абсолютна истина, но можем да се опитаме да достигнем до нещо, което е максимално достоверно като информация, защото в последните години, а и с разрастването на социалните медии, които станаха много сериозен фактор в обществото, се оказва, че новините се разпространяват с бързината на горски пожар, истинските новини се разпространяват така, но в същото време се оказва, че и фалшивите новини могат да се разпространяват не по-малко бързо. Когато те се пускат целенасочено, то нещата започват да се изкривяват постепенно и по метода на китайската капка да ни обработват."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20