Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Снимка: архив БАССЕС

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и част от авторския екип на "Климатека". Тази година БАССЕС организира няколко обучения по т.нар. Тийн Лавинистика за този сезон, предназначени за млади хора от 12 до 18 години. Еднодневните обучения включваха лавинни акции, както и теоретична част, но най-вече да познават зимната планина по-добре, да знаят как да си служат с лавинната екипировка и да избягват попадането в лавини.


"Разработихме програма, която в рамките на няколко часа за един ден, под формата на много приятна интерактивна игра, с сериозно участие на самите тийнейджъри, успява да им покаже в основи проблема и успява да повдигне завесата. Защото истината е, че познанието за лавините не е нещо, което се решава само с едно обучение, а това е един много дълъг процес. Затова и ако някой каже "Аз знам всичко за лавините", обикновено това значи, че има фалшиво самочувствие", обяснява Момчил Панайотов. Самият той казва, че въпреки че с години се занимава с тази дейност, непрекъснато открива неща, които са нови. "Ако човек си мисли, че знае всичко, обикновено по-лесно греши", казва той. С него говорим също и за това в чии ръце е оставено това обучение и защо днес все неправителствени организации се грижат хората да имат една по-добра планинарска култура.

Доц. Момчил Панайотов
"Такава е тенденцията – няма намеса от страна на държавата. В това отношение имаме и доста други проблеми – знаете, че в България не може да се стигне до редовни лавинни бюлетини, имаме проблеми и във въздушното спасяване, все неща, които зависят от държавата. За промяната на планинарската култура обаче работят няколко неправителствени организации и частни сдружения на водачи. Но поне решихме, че на тема образование няма какво да чакаме някой друг, а трябва да действаме ние, като общности, и така и работим. И мисля, че така се постигат бързи успехи", разказва Момчил Панайотов.

Какво в крайна сметка представлява лавинистиката и защо е важно колкото се може повече млади хора да се обучат на безопасност в зимната планина, чуйте разговора с доц. Момчил Панайотов.


Снимки: Архив на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил и Момчил Панайотов

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25