Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Осем дни театрален празник в Габрово

Снимка: dramagabrovo.com

От 2 до 9 април Габрово е домакин на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Организатор е Драматичният театър "Рачо Стоянов".

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Програмата на дванайсетото издание включва осем от най-новите и най-ярки комедийни спектакли на театри от цялата страна.

Откриването на фестивала е със спектакъла "Чудесна неделя за CreveCoeur" от Тенеси Уилямс – постановка на режисьора Здравко Митков в Народния театър "Иван Вазов".

Фестивалният афиш включва още "Уют" от Камен Донев, на Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив; "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре, на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" – Варна; "Една задръстена звезда" от Слав Танев и Боряна Иванова, на Сатиричния театър "Алеко Константинов"; "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес на Младежкия театър "Николай Бинев"; "Бомбето" по Йордан Радичков на Държавния куклен театър в Пловдив; "Суматоха" от Йордан Радичков на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора.

В последния фестивален ден ще бъде представен и спектакълът на домакините от Габровския театър – "Глупаци" от Нийл Саймън в постановка на младата режисьорка Валерия Минева.

Всички български спектакли ще участват в конкурсната програма, като най-добрите постижения ще бъдат отличени с награди за мъжка роля, за женска роля, за сценография, за авторска музика и за най-добър спектакъл.

Зрителите също ще имат възможност да дадат своята оценка чрез онлайн гласуване за най-добър спектакъл, който да получи Наградата на публиката.

В съпътстващата програма на фестивала ще бъдат показани на запис три чуждестранни представления – от Украйна (на 6 април), Великобритания (на 8 април) и Китай (на 9 април). За всеки спектакъл са осигурени български субтитри. Прожекциите са с вход свободен.

Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието да представят спектакли  и със сатирична насоченост.

Какво да очакваме от дванайсетото издание на театралния форум, разказа в "Артефир" Петко Койчев, директор на Драматичния театър "Рачо Стоянов".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10