Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров:

БЛС предлага контролът на НЗОК да е методичен, а не санкционен

През юни се очаква да бъде подписан Националният рамков договор за медицински дейности 2023-2025

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

Експертните разговори между Българския лекарски съюз и НЗОК по проекта на Националния рамков договор за медицински дейности 2023 – 2025 г. приключиха.

"Рано е да се каже по кое няма съгласие, просто на определено ниво не могат да се взимат решения, тъй като са свързани с политики и допълнителни средства, които трябва да се предвидят и са свързани с промени в наредбите."

Това казва в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарки съюз.

Той допълва, че предстоят преговори във формат, в който ще участват представители на Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС.

От съсловната организация се надяват през следващия месец да бъдат договорени частите на Националния рамков договор, които не включват финансови параметри, за чието финализиране е необходимо да бъде приет Закон за бюджет на НЗОК за 2023 г.

От регионалните колегии на БЛС предлагат контролът, който НЗОК осъществява в първите етапи, да бъде по-скоро методичен, а не толкова санкционен. Ако за първи път бъде открито нарушение в дадено лечебно заведение, да няма кумулативни наказания. Трябва да бъдат допълнени текстовете, които касаят специализантите, които работят в лечебните заведения и особено, тези, които извършват хирургически интервенции. 

Контролът на леглата в болниците, отпадане на регулацията на направленията за изследвания и консултации за диспансеризирани пациенти и заявяване на ТЕЛК, както и възможността да подаване на сигнали при сблъсък с агресивни пациенти.  

Необходимо е и отпадне на задължителното условие личните лекари да публикуват номерата на мобилните си телефони, присъстват в исканията на БЛС.

Според д-р Иван Маджаров до 10 юни 2023 г. се очаква да бъде подписан Националният рамков договор за медицински дейности 2023 – 2025 г.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Русинова

Зорница Русинова: ИСС беше една от първите стъпки за демократизация на обществото

България е първата страна от т.нар. “нови страни членки в ЕС“, която създава свой Икономически и социален съвет (ИСС). Той е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации. Преди 20 години, на 10 декември, е било първото заседание на Съвета, сподели в интервю за БНР Зорница Русинова, неговият..

публикувано на 28.11.23 в 11:43

Докъде стигна инициативата за строеж на български православен храм в Лондон?

Световният ден на състраданието, който се отбелязва на 28 януари, се превърна в повод за размисли и инициативи по цял свят. Този ден е посветен на идеите за мир, любов и разбирателство, вдъхновявайки хората да се обединят в доброто и да подкрепят благотворителни инициативи. Една от тези инициативи се осъществява в Обединеното Кралство, където..

обновено на 28.11.23 в 11:00

Тракторист от Попово попадна на запазен римски гроб

В един обикновен ден, когато тракторист от Попово започва да оре нива, никой не си представя на какво открития ще се натъкне ралото на трактора.  Този момент би могъл да се нарече епизод от живота, в който археологическият сезон в региона не успя да приключи поради ново и вълнуващо открие. Археолозите бързо се включват в проучването на..

обновено на 28.11.23 в 09:19

Книга разказва за земната градина на Света Богородица

Книгата "Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един географ“ представя над 600 фотографии от най-свещеното място за православния свят. Автор е проф. д-р Румен Пенин, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Българското географско дружество. В продължение на дълги..

публикувано на 27.11.23 в 12:40

Празнично пазаруване и пътуване – за какво да бъдем бдителни?

Коледното и Новогодишното пазаруване, както и пътуванията в този период от годината, представляват предизвикателства за потребителите. Соня Спасова, директор от Европейския потребителски център, споделя някои важни съвети и препоръки, които могат да помогнат на хората да се справят по-лесно с тази задача. Соня Спасова изтъква, че основните..

обновено на 27.11.23 в 11:05