Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиеса на Недялко Делчев е победителят в конкурса "Иван Радоев"

Недялко Делчев
Снимка: БТА

Пиесата "Лунички" от Недялко Делчев е носител на Голямата награда в тазгодишното издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев", който беше проведен за дванадесети път в Плевен.

Конкурсът е явен и в него се състезават текстове за драматичен и за куклен театър. Условието е те да не са поставяни досега и да не са участвали в други конкурси за драматургия.

С наградата за млад автор бе удостоен Иван Димитров – за пиесата му "Как се сприятелих с един комар”.

Решението е на жури с председател Гергана Пирозова и членове Стефан Иванов, Ованес Торосян и Денис Симеонов, които са отличили двете пиеси сред общо 57, участвали в конкурса.

В това издание журито не присъжда награда в категорията "Пиеси за куклен театър за деца".

Тазгодишните лауреати бяха обявени и наградени на 1 април на официална церемония в Плевенския театър, който също носи името на Иван Радоев.

Наградата е бронзова статуетка, изработена от плевенската скулпторка Убавка Тончев, парична сума от 2000 лева, отпусната от Община Плевен, както и възможността отличените пиеси да бъдат поставени на сцената на Плевенския театър.

В звуковия файл можете да чуете коментара, който направи в "Артефир" поетът и драматург Стефан Иванов, член на журито.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45