Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тодоров

За културната ферментация и избора на православната християнска цивилизация

За дългото пътуване през земи и времена, стилове, жанрове и светогледи

Георги Тодоров е православен богослов и публицист, но и художник. Изследовател на историята, културата и изкуството. Автор на множество статии и книги, посветени на православната култура. 

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна представя от 7 април до  9 май изложбата "Години на странстване“. Тя обединява живопис, концептуално изкуство, икона и други произведения от различни периоди на творчеството на Георги Тодоров.

“Тази ретроспективна изложба е всъщност интроспективна, защото тя гледа назад във времето и на вътре в това, което се е случило в мен през това време“, казва той.

И допълва, че важното е самата изложба, а не отделните картини. Тя има вътрешна драматургия, вътрешно движение и смисъл. Отделните творби са стъпки по пътя, кадри от драмата, а финалът е една икона и тя дава смисъл за пътя към Бога.

Библейските сюжети

През 1991 г. по време на едно посещение в Япония, когато се изкачва на връх Фуджи се случва преломът, който кара Георги Тодоров да направи една инсталация от камъни 10 метра на 7 метра във формата на православен храм, обърнат към слънцето. Денят съвпада с рождения ден на майката на художника, 25 август. Именно на тогава той разбира, че не бива да гледа към чужбина, към чуждото, а да гледа към своето, християнското.

Изложбата "Храмове“ (март 1992) в централното фоайе на Софийския университет ознаменува новата насока в художествените му търсения – все повече свързани с християнството.

"Това беше все още цивилизационен избор. Аз избрах православната християнска цивилизация, но още не я живеех. И през 1997 г. тази културна ферментация, да я наречем културна, цивилизационни и информационна, т.е външна е станала вътрешна или начин на живот“, посочва Георги Тодоров.

Изложбата "Години на странстване“

Тази ретроспективна изложба представя дългото пътуване през земи и времена, стилове, жанрове и светогледи. Започна от детските мечтите, преминава през изкушенията на младостта, за да стигне до покаянието в нозете на Господа. 

"Последната творба в изложбата е иконата на Христос Вседържител. Тя е започната преди 25 години, нещо не ми хареса тогава, спрях я временно и уж временно, докато стана за дълго. Сега за изложбата я завършим с помощта на мои приятели и тя засия като бисер“, споделя художникът. 

Предстои изложбата да бъде представена в родния град на Георги Тодоров - Бургас и в София, и в допълнение през юни ще бъде издаден и каталог. 

Документалното кино 

Документалният филм "Пътят на воина“, посветен на отец Георги от с. Жегларци. Създаден по сценарии на Георги Тодоров през 2017 г. , той проследява вълнуващия жизнен път на отец Георги със силни кадри от последната година на живота му и от предсмъртните му проповеди.

Човекът, който пълни кадъра е отец Георги. А не нашата работа по него.Ние чрез този духовник, този старец работим и върху себе си и върху всички, които са гледали този филм. Той реабилитира цял един период, кой по времето на социализма е проповядвал без да падне косъм от главата, твърди Георги Тодоров. 

Верую

"Моето верую е 100% каноничното верую на православната църква“, заявява Тодоров. В допълнение той, посочва:

"Същността на църквата е Господ. Тя е съвършена в своята същност. Тя е съвършена в своето учение. Тя е съвършена в литургията и своята практика. А, ние човеците сме несъвършените, ние сме грешниците.


Поклонническите  пътувания

Основен акцент в тези пътувания е посещението на православни храмове, манастири, свети места, участието в богослужения, поклонение пред чудотворни икони и свети мощи. 

„Тези поклоннически пътувания, струва ми се са много полезни, защото тези които пътуват с тях са от най-различен вид отношение към църквата. Някои са топлохладни, на дистанция. Други се интересуват. Трети са направили първите крачки. Има съвсем въцърковени, горещо вярващи  и за всеки един от тях такова пътуване е една крачка напред и нагоре“, посочва Георги Тодоров.

Посланието 

"Христос възкръсна и това осмисля цялата история на човечеството и цялата наша малка история. Цялата наша биография. В крайна сметка всичко се събира в Христовото Разпятие, която пък е неразделна част от Възкресението. Това е центърът на Вселенската история. Смисълът на историята на Вселената е възкръсналият Христос чрез когото и ние ще възкръснем“, казва още Георги Тодоров.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ФС на ГХГ-Варна
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57