Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хемофилията е царска болест, но и разходите за нея са царски

В България общо около 700 души страдат от хемофилия. От тях около 20% са с хемофилия B. 50% от боледуващите са с тежка форма, което прави около 50-60 души, на които новата генна терапия би могла да промени живота.

"Гледаме към бъдещото и новите терапии, които са на разположение на лекарите. Бъдещето на хората с хемофилия вече не е смъртна присъда."

Това казва в интервю за БНР Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия.

Виктор Паскалев

Той коментира, че стъпките, които направи медицината, са много големи. Пациентът трябва да може да се развива нормално, да може да се интегрира в обществото 100%. Да бъде активен участник на пазара на труда. Важно е да се говори и за добавената стойност, която самият пациент може да даде. 

Важен акцент в работата на организацията от миналата година са нарушенията при кръвосъсирването при жените. Такива пациентки чакат между 8 и 10 години, за да получат правилната диагноза. В началото на тази година проведохме анкета, която достигна до 193 000 жени, като 250 направиха специален тест, допълва Паскалев.

Проф. Тошко Лисичков
"Новостите са в няколко направления – във вида препарати, които се използват досега и които имат качествено много по-добри показатели, в сравнение с тези, които се намират в момента в клинична употреба“, коментира
 проф. д-р Тошко Лисичков, началник на трето отделение по хематология към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София.

Той допълва, че има новости и при алтернативните подходи. Моделира се фенотипната проява на заболяването. Качественият скок при лечението на пациентите с хемофилия е генната терапия, която при определени случаи може да доведе до пълно излекуване. Генната терапия има три варианта. В момента клинично одобрена от регулаторните институции в САЩ и в ЕС е терапия, която е приложима при хемофилия тип А и при хемофилия тип В.

        Дали хемофилията ще стане лечима благодарение на нова генна терапия? 

Българските пациенти с хемофилия се проследяват в два специализирани центъра. Възрастните пациенти се лекуват в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, децата се проследяват в Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Такива центрове има и към Медицинските университети във Варна, в Плевен и в Стара Загора. 

"Като се казва, че хемофилията е царска болест, така и разходите за нея са царски“, допълва  проф. д-р Тошко Лисичков.

Еднократният разход при употреба на новата генна терапия варира от 1,2 млн. долара до 2 мил. долара. 

На 20 април ще се проведе кръгла маса "Нови иновативни терапии, реалност и бъдеще" във Витоша парк хотел, посочват от пациентската организация. А на 22 април от 11:00 ч. в София, Пловдив, Бургас и Варна ще проведе станалият традиционен велопоход "Заедно".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20