Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Явлението Любомир Савинов

19
Снимка: Ани Петрова

Изключително мащабна и стойностна колекция от творби на художника Любомир Савинов можете да видите в галерия "Стубел" до 3 май. Съставена от знакови произведения на този голям съвременен художник, под заглавие "Разминаване". 

На пръв поглед обикновени сюжети (картините нямат заглавия) – Натюрморти, Жена с куче, култова работа на художника, Композиция, Портрет на жена, които въздействат експресивно, монументално, а в по-монохромните стойности в картините му черното играе ролята на конструктивен елемент.

Ето думи на големия български художник и критик Димитър Арнаудов, изказани преди години, които "разчитат" изкуството и сложната живописна материя на Любомир Савинов: 

"Пластическото мислене на художника оперира преди всичко с образни категории. В платната си с различни размери той постига изключително монументално въздействие… Затова не се нуждаят от заглавия… Уедрени в свръхнатурни размери, главите на персонажите почти изпълват картинното поле и ни фиксират с хипнотична сила..."

Творческата съдба на Любомир Савинов през годините е белязана с различно отношение на властващите и признание от публиката. Скромен, индивидуалист, вглъбен в своя вътрешен свят, живописта му все още е загадка за мнозина.

Преди краткото интервю с Любомир Савинов на откриването на изложбата, като изненада – един разговор с него, направен преди шест-седем години.