Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На изток от Виена" – довечера в зала България

Трима изявени творци на една сцена ще зазвучат в хармония довечера (25 април) на сцената на зала "България" от 19,00 ч.

Емблематичното клавирно трио на Сметана, Кодай – дуо за цигулка и виолончело, което е съвършена симбиоза между два струнни гласа, пиеси от Стравински за виолончело и пиано и Дворжак за цигулка и пиано – са произведения, създадени сякаш точно да описват на музикален език, времена и събития, които вече са се случили като “искрица живот”. 

Золтан Кодай – Дуо за цигулка и виолончело оп. 7; 
Игор Стравински – „Италианска сюита”, върху музика от балета „Пулчинела”; 
Антонин Дворжак - Романтични пиеси, оп. 75 за цигулка и пиано; 
Бедржих Сметана – Клавирно трио в сол минор, оп. 15

Произведенията ще бъдат изпълнени от Иван Пенчев (цигулка), Александър Сомов (виолончело) и Надежда Цанова (пиано).

Произведенията са специално подбрани, защото във всяко едно от тях се открива силното усещане за “сантимент”. С този концерт в София, Александър Сомов отбелязва 20-годишнина от своята кариера извън страната.

Чуйте звуковия файл.

Снимка – зала "България"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Антон Митов представя: Паулина Мичева – преводач в света на книгите и читател

За дебата между Доналд Тръмп и Камала Харис, котките, папагалите и книгите на Карл Май. Колко трудно е купуването на книги, колко и какво четем? За социалните канали, блогърите, зарибяването, книгоиздаването и книгоразпространението. Алеите и панаирите на книги, българските автори и достигането им до хората. И още – в звуковия..

публикувано на 23.09.24 в 10:21

Акцентите в Европейската нощ на литературата

На 25 септември ще се състои поредното издание на Европейската нощ на литературата. За читателските гнезда в столицата и акцентите в програмата в "Нашият ден" разговаряме с Тодора Радева , директор на фондация "Прочети София", тазгодишния организатор на Европейската Нощ на литературата. Инициативата за Европейската нощ на литературата е на..

публикувано на 23.09.24 в 09:00

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Стоян Венев"

Произведенията на Стоян Венев често изобразяват сцени от селския живот, като се фокусират върху обикновените хора и техните занимания. Художникът умело улавя същността на българското село, неговите обичаи и традиции, като същевременно внася нотка хумор и сатира в картините си. Емблематични за творчеството му са неговите образи на селяни, които участват в..

публикувано на 23.09.24 в 08:20

Независимо за киното с Яна Титова и Алек Алексиев

Независимият избор. Него жадуват мнозина, за него в битка се впускат силните, смелите и безпардонните. От него като попарени с вряла вода бягат повечето, привели глава и приели "трябва" за единствения закон на времето. Независимият избор – има ли го, няма ли го? Мит ли е, легенда ли е? Навярно всеки има свой отговор. И дано е така. Човек обаче,..

публикувано на 22.09.24 в 17:14