На световния ден на свободата на печатното слово – 3 май, говорим кога е възникнала необходимостта на хората да се информират за сериозни събития и още по-важно – защо трябва да има свобода на тази информация. Говорим и какви са механизмите за нейното опазване от възникването на печата у нас до днес, а и по света. Гости са професор Милко Петров, преподавател в Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ, Тодор Панайотов, главен асистент в НБУ и преподавател по журналистика и професор Магдалена Костова Панайотова, декан на Филологическия факултет в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и член на УС на Български П.Е.Н. – център.
Тодор Панайотов разказва за българската журналистика в исторически аспект – кога възниква и какви са предизвикателствата пред свободното перо, как властта се опитва да неутрализира критиките към себе си, как войните и превратите ограничават неизбежно свободите на печатното слово и как тоталитарната власт пък въвежда автоцензурните механизми в редакторската професия.
Професор Магдалена Панайотова обяснява защо и кога е създаден Международният ПЕН, как и до днес е нужна бдителност към свободата на писане, и защо още се случват неща като нападението с нож над Салман Ружди.
Професор Милко Петров говори за международните аспекти на свободите на печатното слово и че нищо в тази свобода не е гарантирано. Разказва и за успешното придвижване на България в скалата за оценка на медийните свободи.
Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..
Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...
Запознах се с Наталия Боба на една от тематичните сбирки на българската делегация на Accademia Italiana della cucina. Изисканите кулинари от Ботуша и представителите им у нас, начело с Пепи Нешева, избират един основен вид храна, около който изграждат меню, гарнирано с познание. Този път темата бе оризът, представен от интересни гости. Наталия..
Тя е дългогодишна учителка по български език и литература в гр. Провадия, авторка е на многобройни художествени и публицистични текстове, през 2024 г. излезе първата ѝ самостоятелна книга с разкази “Човекът от последния вагон“. Преди години е гостувала в рубриката "Всичко за образованието" по повод на едно от отворените си писма, в които изразява..
"Ситуацията действително е стигнала до момент, в който би трябвало да говорим за образованието като за един национален приоритет, решаването на проблемите в който всъщност граничи с националната сигурност, т.е. говорим за образованието като един от факторите,който гарантира нашата национална сигурност…", казва д-р Светла Петрова, експерт от"Фондация..
Истории за семейните връзки, приятелството и утехата, която носи природата, побрани в стихове. Общо 59 на брой. Всяко едно от тях е нишка в гоблена на..
В рубриката "Епизоди от живота" предлагаме идея за слушателите, които са решили да празнуват Нова година в уюта на дома, но все още не са избрали десерта..
По традиция програмата за култура и образование на БНР излъчва директно Новогодишния концерт на Виенската филхармония – едно от най-популярните музикални..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg