Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неочакваните форми и изражения на грижата

"Неочаквана грижа" е групова изложба, организирана от Института за съвременно изкуство - София. Тя започна през април 2023 г. в подлеза на Орлов мост – основно обществено място в центъра на София. В продължение на един месец изложбата ще включва 9 видео арт произведения от местни и международни артисти. Всяко произведение ще бъде представено непрекъснато в продължение на десет дни в един от трите идентични изоставени магазина, които се намират един до друг.

С участието на артистите: Венета Андрова, Алжбета Бачикова, Елиза Джул Браун, Отворена група (Юрий Билей, Павло Ковач, Антон Варга), Ивелина Иванова, Полин Кърние Жарден & Feel Good Сooperative, Адриан Паци, Мориц Щум, Дриант Зенели. Куратор е Васил Владимиров.


Неочакваното винаги е имало известен чар, призив да се изследва отвъд познатото и в неизвестното. В тази изложба неочакваното е не само тема, но и основен компонент на нейната структура. То ни предизвиква да преразгледаме разбирането си за грижата, да изследваме начините, по които тя може да се прояви в неочаквани форми и изражения.

Форматът и мястото на изложбата сами по себе си са акт на грижа, придавайки ново значение и функция на изоставените магазини, които осветяват подлеза. Тъмното, преходно пространство се превръща в платно за радикално експериментиране, пространство, в което ограниченията на конвенционалното представяне на изкуство са пренебрегнати и заменени с нови възможности за взаимодействие с общността.


В първия сегмент самите произведения на изкуството са атестат за трансформиращата сила на грижата, като ни приканват да поставим под въпрос самите основи на създаването и представянето на художествено произведение. Сблъскваме се с критика на преобладаващите властови структури, които управляват нашето общество, като ни предизвикват да се замислим кой създава изкуството, кой се възползва от него и дали то включва общностите, които се стреми да представлява. Художниците преминават отвъд критика и се превръщат в активни двигатели на промяната, като целенасочено и смислено включват хора от определени общности в художествения процес. По този начин те въплъщават акт на грижа, съпричастност и състрадание, трансформирайки самата природа на изкуството и неговата роля в нашето общество.


Във втория сегмент художниците излагат на показ присъщата абсурдност и противоречивост на определени социални и икономически процеси, като ни помагат да разберем нашата субординация и вследствие да се противопоставим на неизбежността на тези системи. И накрая, в третия и последен сегмент се прилагат алтернативни начини на разказване на истории, за да се предаде грижа и съпричастност, които често липсват в изображенията, които комуникират насилие и травми.

Изложбата служи като ефективно напомняне за радикалния потенциал на изкуството, неговата способност да ни провокира, да ни вдъхновява и да трансформира света около нас. Чрез иновативния си формат и силното си съдържание тя предлага визия за грижа, която е едновременно мечтателна и практична, призовавайки ни да се ангажираме с неотложните проблеми на нашето време и да приемем неочакваното във всичките му форми.

Повече за проекта научете от художничката Мария Налбантова, част от ИСИ.

Снимки: ФС на ИСИ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37