Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта е храм – казваше Гена Димитрова

7
Снимка: архив

"Господ ми даде толкова много талант, че колкото и да ми подливаха вода, аз все бях отгоре. Животът, който обаче живях, бе жертван в името на кариерата ми. Вече мечтая за тишина..." – тези откровения на българската оперна дива Гена Димитрова продължават да кънтят в ушите ни и днес, 18 години след загубата ѝ. Родена на 6 май 1941 г. в плевенското село Беглеж и покорила сърцата на милионите почитатели на оперното изкуство по света, отдали почит към таланта ѝ със суперлативи като "могъщ Божи дар", "ураган и природна стихия", "гласът на Арена ди Верона"...

В ролята на Абигаил от „Набуко“ на Верди
Абигаиле от "Аида" на Верди е ролята, която отрежда първото място сред младите оперни певци в София през 1970 г. на Гена Димитрова и наградата "Специализация в Италия". Мечтата става реалност! След още две години младата певица печели конкурса в италианския град Тревизо с ролята на Амелия в "Бал с маски" на Верди. Това ѝ отваря вратите на Парма и Ла Скала, а след това Европа и Латинска Америка. Гена се превръща в оперна прима! Постепенно трупа роли във Вердиев и Пучиниев репертоар и отново съдбата белязва пътя напред.

През 1980 г. звездата ѝ изгрява на най-голямата открита сцена – Арена ди Верона с операта "Джоконда" от Понкиели. Оттук повличат крак "Набуко", "Макбет", "Аида", "Турандот". Гена достига върха! Но да се задържиш на него се изискват още повече усилия! Певицата споделя, че е изкачила високия връх в оперното изкуство благодарение на корените си и на хората около нея, които са носели високи човешки качества и добродетели.

Любопитно е да надникнем в интерпретаторския процес на певицата и нейното творческо верую: "Не мога да кажа, че героините от друга страна влияят на живота и характера ми, но те ми помагат да преосмисля философски много неща. Днес вървим към бъдеще, което ми се струва лишено от чувства. Така че потапянето в тези отминали светове дава много. За мен операта не е развлечение. Операта е храм..."

В ролята на принцеса Турандот от едноименната опера на Пучини

В предаването на 6 май от 20 часа може да слушате избрани фрагменти от оперите "Андре Шение" на Джордано; "Бал с маски", "Макбет" и "Набуко" на Верди; "Джоконда" на Понкиели; "Норма" на Белини, "Тоска" и "Турандот" на Пучини, кантата "Смъртта на Клеопатра" на Берлиоз. Партньори на българската оперна прима са други звездни гласове като Хосе Карерас, Пиеро Капучили, Никола Гюзелев, Лучано Павароти, Мария Киара, Александрина Милчева и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05