Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 ученици взеха участие в конкурса “Живеем в земята на Ботев"

Снимка: БНР

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Националният конкурс за стихотворение и/или есе на тема "Живеем в земята на Ботев" се провежда за 27-а година. Организатори са Центърът за подкрепа и личностно развитие "Център за работа с деца" и Общината във Враца, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието (РУО) в града под Околчица. Конкурсът тази година е посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Тази година за участие в конкурса своите творби изпратиха 239 ученици от цялата страна. Произведенията им бяха оценени от жури в две възрастови категории – от IV до VII клас и от VIII до XII клас.

Отличените млади автори бяха наградени на церемония във Враца по време, на която те представиха творбите си.

На церемония във Враца, някои от отличените ученици споделиха своите впечатления. Марко Семов, който участва с есе, споделя, че главната му мотивация за участие в конкурса е била неговата учителка по литература. Той изрази убеждението си, че винаги трябва да има място за Христо Ботев в живота на българите и подчерта, че това трябва да бъде, не само в националния и социален аспект, но и в личностното усещане на всеки от нас. Той смята, че Ботев би се занимавал с нещо по-чисто и искрено от политика в днешно време и си го представя като народен будител.

Друг ученик, Дария Георгиева от Плевен, която участва със стихотворението “По Ботевски ще те обичам“, сподели, че за нея Христо Ботев е въплъщение на любовта. Той я вдъхновява с начина, по който говори за либето и родината. За нея той е безстрашен юнак и най-величавата личност в българската история, а думата, която би използвала, за да го опише, е "българин".

Конкурсът продължава да бъде важен форум за младите гласове, които изразяват своите идеи и усещания през стихове и есета, посветени на Христо Ботев и неговото наследство.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37