Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разследваща полицайка представя първия си сборник с разкази

Родовата история оживява: Кристина Палазова и нейните разкази

| обновено на 05.06.23 в 14:42

Разговорът в днешното издание на Terra Култура е посветен на родовата памет. В предаването "Нашият ден" гост е Кристина Палазова, разследващ полицай с опит от близо 20 години. Освен това тя е и автор на сборника "Разкази от корена". Това е нейната първа книга, посветена на родовата памет, а самата Кристина е потомка на Каишевия род, с чието име се свързва 140-годишната история на църквата в родопското село Чокманово.

Чрез участието си в курс по творческо писане тя се запознава с авторката Здравка Евтимова, чиито думи са поместени на задната корица на изданието.

Палазова е решила да дари приходите от продажбата на сборника за подпомагане на семейства, които се сблъскват с репродуктивни проблеми. Въпреки че започва да пише през периода на пандемията, тя вече е носител на няколко литературни награди.

Представянето на книгата ще се състои на 7 юни 2023 г. от 19:00 часа в бар "Сингълс" в НДК (вход "А" 4, дясно).

“Когато се обърнем назад и “потачим“ миналото и потърсим отговори там, това се отразява и в настоящето. Когато всеки един човек намери своето парченце от пъзел и го вплете в родовото цяло, тогава се променя всичко. Тогава родовете стават по-силни, а знаем, че многото родове правят народ", казва авторката в ефира на “Нашият ден“.

В предаването Кристина Палазова споделя, че разказът "Дар от праскови", който спечели наградата на Дарик радио през 2021 г. в конкурса за къс разказ "Мостове", е ключов за сборника.

"Той показва недвусмислено как всичко в рода ни е оплетено в невидими нишки и как родът и почитането на корена са ми помогнали по някакъв начин да стигна до това да имам собствени рожби, да имам деца. Именно този разказ описва моята щастлива история на майка в наши дни, която има две прекрасни деца, два прекрасни дара от праскови."

В интервюто тя изразява и желанието си все повече хора да се “събудят към родовата памет и да осъзнаят, че това не е нещо старомодно, а в нея се крият отговорите, които можем да открием за нашия собствен живот в настоящето".

“Много неща са заключени в родовата памет“, казва Палазова и призовава хората да намерят ключа и да отключат портала към миналото, за да се свържат с него. Според нея това ще направи живота им по-цветен и по-магичен.

Повече относно другите разкази, включени в сборника, чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската църква в София – къде е вярата?

През последната седмица се наслушахме на това как държавата гони православието, как чужди сили се опитват да унищожат Църквата, някои свещеници дори си позволиха да богохулстват като отричат божието всемогъщество, с твърдение, че не щеш ли изгонените заради шпионска дейност представители на руската църква са взели със себе си благодатта на мощите на..

публикувано на 01.10.23 в 09:15
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00