Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във Варна се провеждаше фестивалът "Август в изкуството" – инициатива на изкуствоведа Румен Серафимов.

„Вълни от емпатия“ / Институт за съвременно изкуство - София
И ето че сега във Варна се появи "Буна" – "децентрализиран фестивал, подкрепящ развитието на българската съвременна визуална сцена".

За него разговаряме с Ралица Герасимова и Калин Серапионов.


Снимки: фестивала "Буна"

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20

Мечта, наречена Тарфа

"Мечта, наречена Тарфа"  е най-новата книга на Юлия Дивизиева, събрала разкази и поезия. Редактор и издател е Румен Леонидов, а на корицата е илюстрация на картина от художника Миню Бонев. Вдъхновител на авторката е морето. Морето като незабрава. *** Виждам в дълбокото на морето, Сигурно съм била амфибия. Чувам диханието му от дъното,..

публикувано на 21.09.23 в 11:08

Плейбек театър с историите на украински бежанци

Проектът на "Сторикечърс" за "Прелетни птици" – социален плейбек театър, насочен към украински бежанци, бягащи от войната, ще бъде представен на 26-и септември (вторник) в Топлоцентрала. Целта е да се създаде възможност за активна интеракция между бежанците, защитена среда за тях, в която да общуват, споделят и да се подпомагат чрез изкуство и..

публикувано на 21.09.23 в 09:15