Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 10 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Група "Jackett" представят дебютния си албум  "Stand Your Ground".
• Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
редактор: Албена Велева
Концептуални албуми
Трент Гарднър и неговата супер група възпяват геният на Леонардо да Винчи в "Leonardo - The Absolute Man" –2001 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Аканджиево, община Белово.
Членове на читалището, пенсионерския клуб и фолклорната група разказват за историята и настоящето на населеното място, за читалището и пенсионерския клуб, за забележителностите, църквата и ежедневието си.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Състезанието "Златната ябълка" – втори епизод за месец юни;
• Разходка из телевизионните кули в Европа – къде може да се насладите на панорамна гледка и защо върху купола на Берлинската кула се получава кръст;
• "История на изкуството за деца" – кой е Нефритеният император и какви легенди съществуват за него.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
Болката отляво... – разговор с кардиолога проф. Пламен Гацов. Акценти: вродени аномалии при децата, болестите на средна и напреднала възраст, стареене на сърцето, "добрата новина" от Националната кардиологична болница. Минути на редактора – разговор с проф. Асен Дудов, част втора. И с участието на д-р Анета Аничкина и проф. Румен Кастелов...
Избрано от програма "Христо Ботев"

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: Тайната рецепта на победителката от конкурса за най-вкусни сарми в Асеновград Атанаска Костадинова.
• Семейни маршрути: До Мексико и назад с журналистката Елена Пъневска
• Кои са психологическите аспекти на проблемите с теглото при децата и подрастващите? Полезни съвети от психолога Валерия Рачева.
• От другата страна: Да помогнем на детето да подреди мислите си в трудната възраст. За какво може да помогне личният дневник при тийнийджърите? Отговорите от детския психолог Теодора Пампулова.
• Моето семейство: Музиката и театърът в семейството на актрисата Надежда Панайотова и нейната дъщеря Стела.
Избрано от предаването

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – историята на три прочути симфонии: 40-та симфония от Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония №8 "Недовършена" от Франц Шуберт и Симфония №9 "Из Новия свят" на Антонин Дворжак.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Василена Мирчева
Каква е ролята на литературата във видеоигрите, по какъв начин сценаристите изграждат наратива, в какви отношения е той с алгоритъма - разговор с проф. Миглена Николчина, преподавателка в Катедра по теория на литературата и в програмата "Дигитални медии и видеоигри" към СУ.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Историята на стила "уестърн-суинг". Изпълнения на Riders in the sky, Time Jumpers, Quebe Sisters и Annie B.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
10 юни – Ден на културното и природно наследство на Китай.
В настоящата година мотото на този ден е "Опазване и използване на културното наследство, увереност и самоусилване в културата". В списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, от 1985 г. до сега са вписани 56 обекта на материалното и повече от 40 обекта на нематериалното наследство на Китай. Китайците и самата държава се отнасят с голяма почит и загриженост към своето недвижимо и движимо културно наследство и природно богатство. Страната ще отбележи своя празник с концерти и театрални спектакли, посещения на художествени галерии и музеи и други събития. Какво е мястото и ролята на китайските музеи в концепцията за опазването и популяризирането на културното наследство на Китай и с какви събития у нас ще бъде отбелязан този празник до края на месец юни – за това разговаряме в предаването с г-жа Дай Ин, аташе в посолството на Китайската народна република.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Играе ли летвата на времето за рок-ен-рола и блуса? Хипарливо до шия:
• Към Лятото на любовта с Плешивото куче и "Херман'с Улф бенд".
- Повече от двайсет години след бума на "Дъ Доорс" и бритиш бийта, едни български "вълци" омесиха вкусен саунд и с мрачно достойнство го опекоха на огъня на британските и американските традиции, надъхани от писателя и поет Херман Хесе ("Степният вълк") и психеделията на 60-те. Компилативният албум на "Херманс Улф Бенд" "Reworks" преговаря едни от знаковите песни на групата, но искри и с няколко нови преработени версии на изпълнения, без които демократичният рок в България би бил неизмеримо по-беден.
-Какво от "онези години" е останало и в днешното ни вълче време? Разговор с Христо Намлиев - мултиинструменталист, кийбордистът и композитор на бандата, продуцент на диска, виден автор на отделни теми и цели пиеси за игрални и документални филми, за драматични и куклени представления, за мюзикъли и продукции, невлизащи в никакви определения - близо двеста от всички музикални жанрове, носител на престижните театрални награди "Икар" и "Аскеер".
- В нощите на скъпите покойници. Викаме духа на... Духи. Спомен(и) за фронтмена и текстописец на "глутницата" Димитър Филипов (от дебело вуду ръмжене до тънък вой), който се присъедини към любимите Джим Морисън и Джон Лий Хуукър, напускайки ни точно на Димитровден (26 октомври), два месеца преди 29-ия си рожден ден (29 декември) през 2002 година.
- Как ФЛойд (клавирът на Нам) и ФРойд (вокалът на Духи) преремонтираха емоцията в Кула. Абаносова кула.
- И Асен Блатечки пропя: Духи възкресен от ол-стар формация, в чийто състав са още синът на Христо Намлиев - Явор, и неговият "Смоуки Маунтийн Ривър бенд", Тони Чембъра от "Монолит", Звезди Керемидчиев ("Ахат", "Аналгин"), Гергана Добрева ("Ша-ша"), Камен Кацата, Невена Велинска - Малкия ("Три и половина"), Бисер Иванов - китара и други. "Keep On Rockin'" V 2 и звезден кавър по "How You're Doin' Man" на унгарските класици "Локомотив ГТ" - премиера в ефира на БНР.
- "Много си добър, ама защо с този английски..." Плешивото куче за проблема и "предателството" към родния език.
• Още в програмата. Какво ново около:
- Гедеерските рок ветерани "Пудис"
- Певеца Сергей Никитин и композитора Микаел Таривердиев, бляскаво озвучили абсолютния шедьовър от руската и съветска кинокласика на режисьора и сценарист Елдар Рязанов "Ирония на съдбата... или честита баня"

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Тази събота припомняме изданието на "Трамвай по желание" посветено на Сирак Скитник. Гост в студиото е Неда Соколовска, разговаряме и с Красимир Илиев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Приказни гатанки" от Яна Добрева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Приключенският туризъм и интересът към изоставените сгради, индустриалните пейзажи и градските развалини, разговор с фотографи за това как се изследват непопулярните градски пейзажи.
• Маршрути: Една София отпреди близо 40 години – в спомените на Хайри Хамдан, поет и писател, а също и преводач от български език на арабски. Роден в Палестина, завършва Техническия университет в София през 1988 г. и сега го връщаме в началото, за да видим София през неговите очи.
Избрано от програма "Христо Ботев".

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
105 г. от рождението на шведската оперна прима Биргит Нилсон (17 май 1918 – 25 декември 2005)

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15