Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов:

За фотографията, пътешествията и безумната тишина на Чернобил

"Там, където всички мечти са изгубени" е един неиздаден ръкопис на книга и размисли на фотографа и пътешественик Вилиан Стефанов след краткия му престой в Забранената зона на Чернобил. 

Ето какво споделя за Забранената зона на Чернобил, за фотографията, за пътешествията, за книгите си фотографът в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден":

"Аз съм от Смолян. От 2010 година предприемам по-дълги пътувания в страната и не само. Имам няколко издадени книги – "Пътеводител на забравената България", в които описвам своите пътешествия по малко по-непознати и по-отдалечени кътчета на страната – изоставени и по-трудно проходими. В книгите си имам и доста снимков материал, описвам срещите си с хората. Опитвам се наистина да запазя живо едно наследство. Ценното е, че това са документални приключенски книги."

Забранената зона на Чернобил – "Там, където всички мечти са изгубени" е заглавието на неиздаден ръкопис на книга на Вилиан Стефанов. "Това е книга, в която се опитах да обясня причините за настъпилата авария в Чернобил, както и да опиша последствията върху населението в световен мащаб", пише фотографът в социалните мрежи. 

Книгата е в обем от 392 стр., разделена е на 3 части – архивни снимки отпреди аварията, разсекретени документи с подробна информация относно изграждането, експлоатацията, аварията и действията, предприети за овладяването на това бедствие, и в третата част са описани местата, които Стефанов е видял по време на краткия си престой в Забранената зона.

Фотографът е впечатлен от обезпокоителната тишина в Забранената зона на Чернобил и усещането за научно-фантастичен филм.

Целия разговор с Вилиан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – личен архив на Вилиан Стефанов

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50