Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АКАТАМУС – класната стая като сцена

Снимка: АКАТАМУС

Какъв би бил светът, ако още в училище изкуството не се явява страничен урок, от който оценката не зависи и е само за развлечение, или в най-добрия случай – свободно избираем предмет, но за тези, които искат да покажат колко добри артисти са, а е постоянство и е за всеки? Ако може децата да се обучават в среда, в която има пространство за развитие на таланта, различно от матрицата на образоването в момента? Пространство, в което има място за индивидуален подход и предмети, които да развиват не просто уменията на учениците, но и въображението им? Място, което освобождава ума им от стереотипи и разширява мирогледа им, успокоява съзнанието и дава крила на дарбата? Училище, в което да се радваш, че можеш да бъдеш част от общност, с която създавате изкуство заедно, но всеки те цени заради качествата, които точно ти притежаваш? Какво ще стане тогава, когато нещата не са "ако“, а просто са?

Всъщност това е повече е възможно, дори е факт. Фактът си има и име – Частна професионална гимназия по сценични изкустваАКАТАМУС. В нея от изминалата вече учебна година работят хора, които са се отдали на идеята за образование по изкуства, защото знаят, че е важно човек да има очи, сърце и най-вече душа за простичките неща, които уж не са толкова необходими, а се оказват най-значими точно в обикновения, всекидневен живот, който е на всички.

АКАТАМУС е първата гимназия у нас, която предлага професионална квалификация по избраната специалност паралелно с диплома за завършено средно образование. Или казано с други думи – предлага общообразователна подготовка по програмата на МОН, съчетана със професионална квалификация в областта на театъра и музиката. Академично пространство, в което класната стая е сцена, а учениците  имат свободата да експериментират и да творят.

В новосъздадената частна професионална гимназия по сценични изкуства се изучават предмети като актьорско майсторство за големия и малкия екран, сценична реч, музика и солфеж, поп и джаз пеене, основни елементи на драматургията, история на театъра и киното, сценично движение и пластика, класически и съвременен танц. И това изобщо не изключва от учебния план задължителните уроци по български език и литература, математика, физика, химия и т.н. Всяка година учениците участват и в две гала-представления на сцена, за да демонстрират наученото по конкретната специалност.

Основател и директор на АКАТАМУС е Юлия Аткова, която е и носител на специалния приз "Скритото добро“ на Столична община за принос и грижа в обучението на деца, лишени от родителска грижа:

"Гимназия АКАТАМУС беше моя много голяма мечта. Аз имам повече от 40 години стаж в българското образование и много харесвам една мисъл на Нелсън Мандела, в която се казва, че образованието е най-мощното оръжие, с което може да бъде променен светът. Така че гледам на себе си като на войник, който воюва на фронта на българското образование. Нещо, което забелязах през моя немалък опит, е, че липсва училище, което да бъде дом за деца, устроени по друг начин, които не се вписват в рамките на общоприетите училища и искат от рано да поемат по пътя на изкуството."

Даниела Станкова е директор специалност "Поп и джаз пеене" в АКАТАМУС:

"Процесът на работа е много интересен, бих казала, че е необходимо да се потопим в него заедно с децата, да слезем долу при тях и да ги изтеглим при нас, дарявайки им с любов всичките си знания и умения, които имаме и сме придобили и усъвършенствали. А и продължаваме да се развиваме, защото според мен образованието не приключва с това да завършиш гимназия или висше учебно заведение. Ако искаш наистина да си на едно много сериозно ниво и да имаш последователи, които да обучаваш и на които да предадеш всичко, което си научил, не трябва да спираш до края. Тогава има смисъл.“

И Антон Радославов, директор специалност "Актьорско майсторство", е на мнение, че работата на учителите – не само в АКАТАМУС, а въобще – е да направи от децата хора и добър пример:

"Мисля, че това е ключът, когато гледаме на тези наши ученици, които един ден ще бъдат добри изпълнители в специалностите, които учат – да виждаме човека в тях, който ще се развива паралелно с това. Всички знаем, че талантът сам по себе си не е достатъчен, даже понякога може да бъде разрушителен за човека. По една или друга причина при нас се събраха много талантливи деца, така че проблем нямаме с това, но другата част е по-интересната и по-сложната – тъй като това не е висше учебно заведение, как тези деца в 8-9 клас, които тепърва оформят критерии и ценности, влияят се едни от други, да се опитаме да ги научим на дисциплина, която е изключително необходима за артиста и в същото време е специфична."

Учебната програма в АКАТАМУС залага на много практически занимания – работилници, семинари, гостувания в различни артистични пространства, от които може да се попие занаят – и на индивидуален подход от страна на всеки учител. Сред преподавателите в гимназията по сценични изкуства  например се открива и името на режисьорката и актриса Яна Титова.

А днес, 22 юни, от 19:30 часа осмокласниците от първата учебна 2022/2023-та имат годишен изпит на сцена в Нов театър – НДК.

Повече за АКАТАМУС чуйте от Юлия Аткова, Даниела Станкова и Антон Радославов в звуковия файл.

Снимки – АКАТАМУС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51