Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Жест" на Нора Ампова – едно вглеждане в експресията

В галерия Little Bird Place беше открита изложбата на Нора Ампова "Жест". В нея художничката показва серия от живописни платна в най-различни формати, някои – само малко по-големи от кибритени кутийки, други – заемащи цели стени. Картините са свързани от едно общо усещане за пейзаж, който ту се избистря в джунгли или страховити планински вериги, ту се разглобява в абстракция от линии, оставени със широкия замах на четката. Цветовете са земни и естествени, върховете и реките – окъпани от оранжевото на залеза.

В много от платната на Нора Ампова има и човешки фигури – всичките на жени и всичките в гръб, загледани в жеста, с който пейзажът се рисува пред очите им.

Самата картина със заглавието "Жест" е последна по ред в изложбата, най-голяма и най-абстрактна. Именно от нея тръгва разговорът пред галерията между Нора Ампова и Яна Пункина.


Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли 2023 г.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална..

публикувано на 01.12.23 в 12:08

Яна Лозева представя изложба от портрети

В изложбата си Яна Лозева "Публика" в "Топлоцентрала" показва 15 портрета. Фотографиите улавят лицата, израженията, погледите, реакциите на слушащи концерт, поканени специално от Лозева в Камерна зала "България".  Тя " се вглежда " в публиката, търси момента на интимното преживяване и неговото отражение, но ведно с останалите слушатели в залата, с..

публикувано на 01.12.23 в 11:53

Ина Иванова разказва за любовта

"Ноември мирише на дим, дните са дълги като през детството и също като тогава обвити в мълчание. След концерта съм като безпризорно хвърчило. Купувам последната франзела от пекарната и влизам вкъщи." Това е началото на един от разказите – "След себе си вървях и плаках" в новата книга на Ина Иванова. Наречена е "И винаги любовта" и в нея наистина се..

публикувано на 01.12.23 в 10:11