Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Димитров: Проблемът не е толкова в пилона, а в хората, които застават зад тази идея

Снимка: AП/БТА

Събитията в България от идването на президента Володимир Зеленски у нас до срещата във Вилнюс коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калин Димитров, военен консултант в Украйна.

Настоява ли Украйна да води война

"Ако приемем това, можем да кажем, че всички войни, които царство България е водила за своето национално съединение е настоявала да води тези войни. Винаги е съществувал вариант за нас да капитулираме. Ако г-н президентът смята, че за една суверенна нация единственият начин да води своите битки за национално съществуване е да капитулира, значи, може би – да. Но всъщност, като се замислим по-дълбоко, това е една определено позиция, която е проруска. И проблемът не е толкова в пилона, а в хората, които застават зад тази идея. Енергията, която излъчва този пилон, далеч не е тази, която аз лично бих очаквал да има един такъв символ."

Дискусията за и против оръжие за Украйна

"В България за съжаление съществува прослойка от хора, които утре, ако Руската федерация атакува България, те ще са на страната на Русия. Един немалък процент от населението ще хукне да меси погачи и купува цветя. Това е резултатът от индоктринирането на определени хора в продължение на години. Това, меко казано, ме тревожи, но това е реалността. Ние водим дебат, който във всички цивилизовани страни от двата военнополитически блока, в които членуваме, е решена отдавна, че Русия е агресор и тя трябва да понесе максимално наказания за своите действия. Най-после трябва да се реши въпросът ние къде искаме да бъдем – в ЕС и НАТО или да ходим в Евразия. Ако господата, които желаят да бъдем в Евразия, в един момент се окажат мнозинство в НС и държавата, то тези, които не искаме това, явно трябва да си намерим друго място за живеене. Войната в Украйна свали доста маски и виждаме кой какъв е и кой иска да разколебае българския народ коя е правилната страна."

Българските служби и заплахите

"Една от грешките у нас е представата, че тази война някак си ще си върви, а ние ще седим отстрани ще си люпим семки. Но тази война ни засяга доста пряко. Не може да бъде изключено на сто процента, че може да има ядрена заплаха от страна на Русия. Нивото на преценка на българските служби обаче е под съмнение, защото всяка информация, която са давали от началото на войната  до този момент не е вярна.

Колкото до тяхното допускане, че Русия може да отвори втори фронт, то това е смешно. Русия не само сега не може да отвори втори фронт никъде по света, а след края на тази война, Русия поне в рамките на 10 години няма да може да нападне когото и да било. Това е така, защото според началника на Бриитанския Генерален щаб 92-95% от всички сили на РФ са ангажирани в Украйна. С какво могат да отворят втори фронт някъде? Освен това загубите  им са огромни, дори, ако се основаваме само на визуални доказателства от сайта "Орикс" в момента РФ е загубила 2100 танка, това е доказана загуба. Ако дори само тази статистика е вярна и това са 60-70% от реалните загуби на РФ, то това означава, че Русия е загубила всички машини, с които е започнала войната. Ако приемем, че утре войната се замрази, за да възстанови тези си възможности, на Русия ще ѝ трябват между 7 и 10 години. А благодарение на санкциите, възможностите на техниката, която произвежда РФ, особено по отношение на модернизацията и електрониката се влошават. Защото френските компоненти се заменят с китайски и качеството разбира се не е същото. Много важно е ЕС и НАТО да затворят всички възможности санкциите срещу Русия да се заобикалят от много държави."

Какво оръжие е нужно на Украйна

"Ние трябва да предложим на Украйна всичко, което можем да си позволим, а те трябва да кажат какво от тези неща ще вземат. България разполага с огромни за мащабите на страната ни запаси от старо съветско оръжие и боеприпаси. Това старо съветско оръжие е неприложимо в контекста на сегашното ни участие в отбранителния съюз НАТО, защото то се различава както като калибър, така и като системи въоръжение. Всичко това има един единствен правилен изход е ние да се постараем да дадем на Украйна всичко, което можем да дадем и което те кажат, че ще им свърши работа."

Украйна в НАТО

"Те очакваха, че НАТО ще свали всичките си стандарти с една чисто политическа покана за Украйна. Нормално е да са разочаровани, че това не стана. От друга страна, всички здраво мислещи хора разбират, че Украйна получи много повече от всички други нации, които до момента са влезли в НАТО. Т.е. Украйна има много по-голяма методическа и финансова помощ от НАТО, за да бъде извършен подготвителният процес за тяхното присъединяване в пакта. Примерно на държави като Швеция и Финландия това, което им трябва, за да се присъединят към НАТО, е само да издигнат флага на НАТО. За България и много други държави, всичко, което има от НАТО, е флагът – всичко друго ни е съветско, само един флаг имаме. Идеята всъщност и на Г-7, и на съюзниците от НАТО е, че в момента на приемането на Украйна в пакта, тя трябва да може само да вдигне флага, толкова готова трябва да бъде."

Снимка – AП/БТА
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17